Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хто повинен подавати декларацію про майновий стан і доходи

, опубліковано 24 квітня 2024 о 13:33

Податкова служба Донеччини повідомляє, що триває кампанія декларування, яка стартувала з 1 січня 2024 року. Декларування доходів та  сплата податків і зборів з отриманих доходів – це особистий внесок кожного українця у розвиток держави.

Начальником Східної державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області нещодавно проведено «круглий стіл» на тему: «Хто повинен подавати декларацію про майновий стан і доходи», під час якого надані консультації платникам податків з питань декларування доходів, отриманих протягом 2023 року. Фахівець  нагадала, що всі громадяни зобов’язані сплачувати до бюджету податки зі своїх доходів. Водночас, зосереджено увагу, що за наявності у громадянина доходів, отриманих виключно у вигляді заробітної плати, податки за нього зобов'язаний обчислювати та сплачувати роботодавець, - він є податковим агентом.  

Відповідаючи на запитання надано роз’яснення, що відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) обов’язок подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та задекларувати отримані доходи виникає у громадян, які протягом звітного року отримували:  

окремі види доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнені від оподаткування (п. п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 ПКУ); 

доходи від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п. п. 168.2.1 п.168.2 ст. 168 ПКУ); 

іноземні доходи  (п. п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ). 

доходи від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (ст. 177 ПКУ); 

доходи від здійснення незалежної професійної діяльності (ст. 178 ПКУ). 

 

Також зобов’язані подати декларації: 

іноземці, які за результатами звітного року набули статус у резидента України, які мають відобразити у податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи (п.п. 170.10.4 п. 170.10 ст.170 ПКУ); 

платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду (п. 179.3 ст. 179 ПКУ).  

 

Податківець звернула увагу, що  для зручності при поданні декларації та підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації. Громадяни, які зобов’язані подати податкову декларацію згідно з ПКУ подають її до 01 травня року, що настає за звітним.  

Законодавством передбачено не лише обов’язок громадян сплачувати податок зі своїх доходів, а й право на отримання податкової знижки та повернення надміру сплаченого податку через виникнення такого права. 

Під час «круглого столу» надані роз’яснення громадянам, які бажають використати своє право на податкову знижку та можливостей надати податкову декларацію у терміни відповідно до ПКУ, а саме: подають по 31 грудня року, наступного за звітним. 

З нормативно-правовою базою та прикладами заповнення податкових декларацій можна ознайомитися на вебпорталі ДПС у банері «Деклараційна кампанія 2024». 

У ході зустрічі надано консультації та усі платники податків отримали вичерпні відповіді на поставлені питання. Фахівець нагадала, що за отриманням усних консультації з питань застосування податкового законодавства, законодавства з питань сплати ЄСВ, допомоги у користуванні сервісами Електронного кабінету платника та застосунку «Моя податкова» щодо отримання адміністративних послуг, подання податкової звітності до органів ДПС, сплати податків та отримання інших сервісів можна звернутись до працівника  Східної ДПІ за  телефоном  + 38 (032) 297-30-47