Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про добровільну участь у системі пенсійного страхування

, опубліковано 19 квітня 2024 о 12:01

 Днями у Слов’янській державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Добровільна участь у системі пенсійного страхування». На питання додзвонювачів відповідала головний державний інспектор Слов’янської ДПІ Ірина Мурашко. 

Зокрема, платникам повідомила, що головною умовою для отримання гідної пенсії є необхідний стаж. А для того, щоб був правильно зарахований стаж потрібно своєчасно сплачувати страхові внески (ЄСВ). Посадовець зауважила, якщо ви не перебуваєте у трудових відносинах з роботодавцями й не належите до платників єдиного внеску, тоді можете самі подбати про майбутню пенсію і отримати страховий стаж шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. 

Це реальна можливість для осіб, які є незастрахованими, забезпечити себе шляхом сплати страхових внесків на добровільних засадах та гарантувати стабільний дохід у разі досягнення пенсійного віку. 

Щоб взяти участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, необхідно подати заяву, копії трудової книжки, документа, що посвідчує особу, а також виписки із системи персоніфікованого обліку (ОК-5), де відображені відомості про заробіток, дохід, внески і стаж застрахованої особи. З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, в строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь відповідно до типового договору. Договір укладається на один рік. Сплата єдиного соціального внеску здійснюється щомісяця до 20 числа. 

Частиною шостою ст. 10 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) визначено, що єдиний внесок для осіб, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску встановлюється у розмірі, визначеному ст. 8 Закону № 2464 (крім випадків одноразової сплати, передбачених частиною п’ятою ст. 10 Закону № 2464).

Згідно з частиною п’ятою ст. 8 Закону № 2464 єдиний внесок для платників, зазначених у ст. 4 Закону № 2464, тому числі, для осіб, які беруть добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, встановлюється у розмірі 22 % до визначеної бази нарахування єдиного внеску.

Базою нарахування єдиного внеску для осіб, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, є суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464.

У разі якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

Ірина Мурашко звернула увагу, що з 01.04.2024 розмір мінімальної заробітної плати законодавчо передбачено в сумі 8000 гривень.

З метою формування обізнаності платників, посадовець нагадала про подання звітності через Електронний кабінет – зручний сервіс ДПС, створений саме для надання допомоги платникам податків.

Також розповіла про сервіс Електронний кабінет, його функції та можливості для платників. Саме Е-кабінет являється найбільш популярним сервісом ДПС, захищеним, персоналізованим, безпечним та який максимально спрощує взаємодію платників податків та громадян з податковою службою.

Надала роз’яснення стосовно отримання ЕЦП, пояснила за допомогою яких програм формується, підписується та відправляється податкова звітність до податкового органу, обґрунтувала важливість та необхідність застосування електронного цифрового підпису.

 

Під час проведення сеансу телефонного зв’язку   «гаряча лінія» платники податків отримали вичерпні відповіді на власні питання.

 

Також нагадуємо, що з 1 січня 2024 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих впродовж 2023 року. За отриманням консультацій та практичної допомоги з питань роботи електронних сервісів від ДПС платники податків можуть звернутися до фахівців ЦОП Слов’янської ДПІ за адресою: м. Слов’янськ, площа Соборна, 3, а також за телефоном: 095-501-33-54.

 

Крім того, платники податків мають можливість звернутись до Контакт-центру ДПС (0800501007) щоб здійснити попередній запис до ЦОП, та визначити зручні дату і час візиту.