Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нюанси декларування доходів громадян у 2024 році на «гарячій лінії» в Олександрівській ДПІ

, опубліковано 12 квітня 2024 о 13:30

В Олександрівській ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо декларування громадянами доходів отриманих у 2023 році. На запитання дозвонювачів відповідала старший державний інспектор ДПІ Валентина Гаврик,.

Під час «гарячої лінії» фахівець поінформувала додзвонювачів про те,  хто зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи,  як змінилася форма податкової декларації та які строки подання та сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи.

Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

 

Питання: У якому випадку платники  звільняються від обов’язку подання податкової декларації?

Відповідь: Незалежно від виду й суми отриманих доходів, звільняються від обов’язку подання податкової декларації платники податку, які:

- є малолітніми/неповнолітніми чи недієздатними особами й водночас перебувають на повному утриманні інших осіб (у т.ч. батьків) і/або держави станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі;

- перебувають у полоні чи ув’язнені на території інших держав станом на кінець граничного строку подання податкової декларації;

- перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;       

- перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.

 

Питання: Хто може подати декларацію про доходи від імені платника податку, який є неповнолітньою особою?

Відповідь: Податкова декларація від імені платника податку, який є неповнолітньою особою або особою, визнаною судом недієздатною, має бути подана опікуном або піклувальником (одним з батьків) до контролюючого органу за місцем проживання неповнолітньої особи (особи, визнаної судом недієздатною).

 

Питання: Як задекларувати іноземні доходи отримані у 2023 році?

Відповідь: В разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку -  отримувача,  який зобов’язаний подати річну податкову декларацію.
           Якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.
          За відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до ст. 13 ПКУ, такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.

Сума податку з іноземного доходу платника податку - резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

Під час «гарячої лінії» платники отримали вичерпні відповіді на всі питання.