Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Дружківській ДПІ

, опубліковано 21 березня 2024 о 16:28

Дружківська державна податкова інспекція ГУ ДПС у Донецькій області провела сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Особливості застосування спрощеної системи оподаткування у 2024 році». На питання, що надійшли під час «гарячої лінії» відповідала головний державний інспектор Ірина Коваленко.

Пропонуємо вашій увазі питання та відповіді на них.

 

Чи зазначає підприємець у заяві про застосування спрощеної системи адреси майна, яке буде здаватися в оренду?

Згідно із п.п. 4 п. 298.3 ст. 298 ПКУ у заяві зазначається місце провадження господарської діяльності. У випадку якщо ФОП планує надавати в оренду власне нерухоме майно, то в графі «Місце провадження господарської діяльності» заяви про право застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються усі адреси розташування нерухомого майна, яке буде здаватися в оренду.

 

Чи може підприємець бути платником єдиного податку другої групи, якщо надає послуги фізичним особам, а оплата вартості послуг здійснюється юридична особа, що не є платником єдиного податку (ремонт будівель, пошкоджених на території ймовірних бойових дій у результаті збройної агресії)?

Якщо фізична особа - підприємець - платник єдиного податку другої групи надає послуги відповідно до договору, яким визначено, що замовником є юридична особа - не платник єдиного податку, яка підписує акт виконаних робіт та оплачує вартість виконаних послуг, то такий підприємець порушує умови, передбачені Податковим кодексом України, для другої групи платників єдиного податку, але за таким підприємцем залишається право обрання третьої групи платника єдиного податку.

 

Як зазначити у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування, фізичної особи підприємця інформацію про зовнішньоекономічну діяльність за межами території України?

У полі 6 «Місце провадження господарської діяльності» заяви про застосування спрощеної системи оподаткування ФОП заповнює тільки графу «Область, район, населений пункт», в якій зазначається: «Виконання робіт чи надання послуг за межами України (експорт)» та/або «Поставка товарів за межами території України (експорт)». Інші графи поля 6 Заяви не заповнюються.

 

Як зазначити у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування, фізичної особи підприємця інформацію у полі 6 «Місце провадження господарської діяльності», якщо підприємець планує здійснювати діяльність у заздалегідь не визначених місцях (надання послуг, торгівля на виставках, ринках)?

Якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку планує здійснювати діяльність у заздалегідь не визначених місцях (надання послуг, торгівля на виставках, ринках), то у графі «Область, район, населений пункт» поля 6 «Місце провадження господарської діяльності» Заяви зазначається: «Надання послуг на території України» та/або «Торгівля на території України». При цьому інші графи поля 6 Заяви не заповнюються.

 

Чи враховує підприємець платник ЄП до загальної кількості осіб, що перебувають з ним в трудових відносинах, працівників, яких залучає до виконання робіт по цивільно-правових договорах або договорах підряду?

Якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку укладає договір, який передбачає оплату процесу праці, тобто містить ознаки трудового договору, то такий платник єдиного податку враховує працівників, яких залучає за таким договором, до загальної кількості осіб, що перебувають з ними в трудових відносинах.

Якщо укладений договір відповідає нормам договору підряду, то фізична особа – підприємець – платник єдиного податку не враховує працівників, яких залучає за таким договором, до загальної кількості осіб, що перебувають з нею в трудових відносинах.