Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання декларування доходів час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 20 березня 2024 о 15:50

Декларування доходів є конституційним обов’язком громадян (частина 2 ст.67 Конституції України), якою передбачено, що всі громадяни подають до податкових органів за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом. З приводу цього в Селидівській державній податковій інспекції ГУ ДПС у Донецькій області за участі старшого державного податкового інспектора Наталії Попкової відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку  «гаряча лінія».

Пропонуємо вашій увазі відповіді на деякі із запитань, які були обговорені під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

 

Питання:  Як оперативно отримати відомості про доходи?

Триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2023 році.

Застосунок «Моя податкова» дає можливість отримати відомості про доходи просто та зручно. Для цього необхідно завантажити в App Store/Google Play мобільний застосунок «Моя податкова», ідентифікуватися онлайн з використанням КЕП або хмарного підпису. У розділі «Послуги» обирається «Отримати відомості про суми виплачених доходів» і вказується необхідний період. Результат за 5 хвилин.

Звертаємо увагу, що відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються починаючи з 1 кварталу 1998 року за  будь-які п’ять років (поквартально), з 1 кварталу 2021 року поквартально в розрізі місяців із зазначенням номера кварталу та місяця, відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 50 днів після його закінчення.

Також нагадуємо, що швидко отримати відомості про доходи можна у меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету.   

 

Питання:  Який порядок оподаткування спадщини податком на доходи фізичних осіб?

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується за ставкою 5 та 18 відсотків зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2024 року, у якій включити суми таких доходів до загального річного оподаткування доходу й визначити податкові зобов’язання з ПДФО та військового збору.

ПДФО 0% - об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї спадкодавця I та II ступенів споріднення (I ступень — батьки, чоловік або дружин6а, діти; II ступень — рідні брати і сестри, бабуся, дідусь, внуки).

ПДФО 5 %  - спадщина (подарунок), отримана від осіб, які не є членами сім’ї I та II ступенів споріднення (рідний дядько, тітка, знайомі). 

ПДФО 18 % - спадщина, отримана від нерезидента або успадковується нерезидентами.

Військовий збір 1,5 % зобов’язані сплатити платники ПДФО.

 

Також фахівець звернула увагу, що за отриманням усних консультацій з надання адміністративних послуг та практичної допомоги щодо подачі декларації в електронному вигляді та з питань роботи по використанню електронних сервісів від ДПС платники можуть звернутися до фахівців ЦОП Селидівської ДПІ

за адресою: м.Селидове, вул.Гоголя, б.1,

або за телефоном: +380992976180.