Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова нарахувала військовому борг, поки він був на війні. Що робити у такому разі

, опубліковано 23 лютого 2024 о 15:35

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що державна реєстрація підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця на час призову не припиняється (ч. 3 ст. 39 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Фізичні особи - підприємці,  які мали або не мали найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб відповідно до розділу ІV Податкового кодексу України (далі – ПКУ), а також звільняються від обов’язку  нарахування, сплати та подання податкової звітності з єдиного податку відповідно до глави 1 розділу ХІV обов’язку ПКУ.

Підставою для такого звільнення – заява самозайнятої особи та копія військового квитка або копія іншого документа виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов під час мобілізації, на особовий період. Документи подаються до органу доходів і зборів за місцем податкової реєстрації самозайнятої особи після демобілізації особи протягом 10 днів.

Якщо демобілізована фізична особа - підприємець перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, заява і копія військового квитка або  копія іншого документа виданого відповідним державним органом, подаються протягом 10 днів після закінчення її лікування (реабілітації).

Отже, фізична особа – підприємець – платник податку першої - третьої групи, яка була призвана на військову службу під час загальної мобілізації, та не мала можливості до 30.09.2022 подати до контролюючого органу заяву про відсутність можливості виконання податкового обов’язку (у т.ч. фізична особа – підприємець – платник  єдиного податку першої – другої групи, яка з 01.04.2022 до 01.08.2023 була звільнена від сплати єдиного податку, але зобов’язана сплачувати його з 01.08.2023), повинна подати заяву про відсутність можливості виконання податкового обов’язку разом з підтверджуючими документами, починаючи з дати мобілізації, зазначеної у військовому квитку або іншому документі, виданому відповідним державним органом, але не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем, в якому відбулась демобілізація.

Водночас фізичним особам – підприємцям – платникам єдиного податку першої та другої груп у яких, з 01.08.2023, податкова адреса знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, подавати заяву про відсутність можливості виконання податкового обов’язку в частині сплати єдиного податку не потрібно.