Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вимоги законодавства при здійсненні інтернет-торгівлі

, опубліковано 21 лютого 2024 о 14:49

Нещодавно в  Мирноградській державній податковій інспекції ГУ ДПС у Донецькій області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». Одне з питань, яке цікавило мирноградців під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» – вимоги законодавства при здійсненні торгівлі через Інтернет-магазин.

 За словами податківців, з 1 січня 2022 року застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку ІІ-ІV групи при продажу товарів, робіт, послуг, у разі здійснення розрахункових операцій у готівковій або безготівковій формі із застосуванням платіжних карток.

Фахівець звернула увагу, що незалежно від способу доставки та за умови повної попередньої оплати покупцем за реквізитами поточного рахунку продавця застосування РРО/ПРРО для нього є необов’язковим. В інших випадках слід враховувати, що якщо доставка товару здійснюється сторонньою кур’єрською службою, а оплата товару готівкою або за допомогою електронного платіжного засобу (ЕПЗ), то кур’єрська служба передає товар покупцю, проводить розрахунок та надає фіскальний касовий чек РРО/ПРРО, після цього кур’єрська служба перераховує вартість оплаченого товару зі свого рахунку на рахунок продавця.

Нагадала, що паперова та електронна форма фіскальних касових чеків є рівнозначними між собою та можуть видаватися у будь-якому випадку.

Під наданням фіскального касового чека слід розуміти всю варіативність можливих способів його передачі покупцю (споживачу). Таким чином, видати фіскальний касовий чек на апаратному РРО та/або програмному РРО означає вручити покупцю його паперову форму та/або надіслати фіскальний касовий чек в електронній формі на абонентський номер або адресу електронної пошти покупця (споживача).

Окрім того зауважила, що вимогою для особи, що відкриває інтернет-магазин, є реєстрація ФОП у встановленому порядку. Одночасно відбувається реєстрація як платника податків у відповідних податкових органах.

Відповідно до законодавства України сама по собі діяльність із продажу товарів, робіт чи послуг через інтернет-магазин ліцензуванню не підлягає. Тому при відкритті інтернет-магазину отримувати ліцензію не потрібно.

В той же час слід пам’ятати, що окремі види підприємницької діяльності що здійснюються Інтернет-магазином все ж таки можуть попадати під дію Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок державного регулювання певних видів господарської діяльності.

Додзвонювачі отримали фахові вичерпні відповіді на всі запитання.