Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особовості декларування доходів йшлося під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Волноваській ДПІ

, опубліковано 19 лютого 2024 о 14:33

Начальник Волноваської ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області Геннадій Охрименко, під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія», надав вичерпні відповіді на запитання платників податків щодо особливостей декларування у поточному році.

 

Питання №1: Яким чином подається податкова декларація?

Відповідь: Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації :

  • особисто або уповноваженою особою;
  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання (п.49.5 ст.49 Кодексу); 
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». 

Нагадав, що з 01.01.2024 діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи ( далі - податкова декларація) та інструкція щодо її заповнення, оновлена редакція яких затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2023 року за №1817/40873.

 

Питання №2: Які строки сплати податкових зобов’язань, зазначених у податковій декларації про майновий стан і доходи?

Відповідь: Згідно Податкового кодексу України (далі – Кодекс) граничним строком сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації за 2023 рік є:

  • для громадян та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність – до 01 серпня 2024 року (п.179.7 ст.179 Кодексу);
  • для фізичних осіб – підприємців та для фізичних осіб – підприємців, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) - протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації  (п.57.1 ст.57 Кодексу)

Платник податку зобов’язаний подати податкову декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання за наступними кодами бюджетної класифікації:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

Інформація про реквізити банківських рахунків для сплати податків відповідно до адміністративно-територіального устрою України оприлюднена на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці «Бюджетні рахунки» (https://tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/).

 

Питання №4: Як сплачувати податки через Електронний кабінет?

Відповідь: Електронний кабінет надає можливість фізичним особам після ідентифікації за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної карти або за допомогою QR-коду.

З інформацією щодо сплати податків, зборів, платежів фізичними особами можна ознайомитись в меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділу «Допомога» Електронного кабінету.

Для цього необхідно:

  • Увійти до приватної частини Електронного кабінету.
  • Обрати режим «Стан розрахунків з бюджетом».
  • Обрати податок (платіж), який необхідно сплатити та одну з платіжних систем, вказати реквізити платіжної картки та підтвердити операцію.
  • Завершити заповнення платіжного документу.
  • Платіжне доручення автоматично заповнюється на підставі облікових даних платника та відомостей щодо розрахунків для зарахування платежів до бюджету.
  • Сплатити податок.

 

Питання №4: В яких випадках оподатковується успадковане майно?

Відповідь: Дохід, отриманий фізичною особою у вигляді вартості успадкованого майна, оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором, що передбачено п.174.2 ст.174 Податкового Кодексу України.

Оподаткування об’єктів спадщини залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу платника:

  • за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;
  • за ставкою 5% оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;
  • ставка 18% застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини, який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість такої спадщини до складу загального річного оподатковуваного доходу. Такі фізичні особи можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується за ставками 5% чи 18%, зобов'язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року до 1 травня 2023 року.

 

Кожному додзвонювачу податківець рекомендував користуватись зручним, безкоштовним та безпечним сервісом податкової – «Електронним кабінетом платника» (https://cabinet.tax.gov.ua/) та мобільним за стосунком «Моя податкова».