Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Застосування РРО/ПРРО при торгівлі в інтернеті» - під час «гарячої лінії» Східної ДПІ

, опубліковано 15 лютого 2024 о 14:37

Східна державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Донецькій області звертає увагу, що правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» із змінами.

Начальником Східної ДПІ нещодавно проведено «гарячу лінію» на тему: «Застосування РРО/ПРРО при торгівлі в інтернете», під час якої надані консультації платникам податків з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Фахівцем акцентовано увагу, що виконання вимог законодавства, напряму чи опосередковано пов’язаного із поповненням державної скарбниці, є обов’язком кожного платника податків.

При цьому застосування РРО/ПРРО є обов’язковим при проведенні розрахунків у готівковій формі та/або з використанням електронних платіжних засобів за продані товари, у тому числі через відомі Інтернет-платформи.

Відповідаючи на запитання, надано роз’яснення щодо застосування РРО/ПРРО при здійсненні діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг не залежать від форми розрахунків або організаційно-правової форми платника податків (виняток складають лише платники єдиного податку І групи), однаково розповсюджують свою дію як на оплату готівкою і карткою, так і оплату, отриманою за допомогою Інтернет-еквайрингу.

Податківець вкотре звернула увагу усіх суб’єктів господарювання щодо обов’язкового застосування реєстратора розрахункових операцій при здійсненні розрахункових операцій, спосіб оплати яких є готівкові кошти, у  тому числі  інтернет - продажі.

Під час проведення «Гарячої лінії», при відповіді на запитання, наголошено, що продаж товарів через мережу Інтернет не звільняє суб’єктів господарювання від обов’язкової державної реєстрації як суб’єкта господарювання, а також від застосування належним чином зареєстрованих РРО/ПРРО.

Крім того, видача чеків РРО/ПРРО є забезпечення можливості покупцям товарів захистити свої права як споживачів.

Зосереджено увагу платників й на тому, що у разі встановлення фактів порушення порядку проведення розрахунків до підприємця будуть застосовані фінансові санкції, передбачені Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Одним із пріоритетних напрямів роботи органів ДПС є контроль за реалізацією товарів в інтернет-магазинах.

Державна податкова служба сподівається на високий рівень правової свідомості суб’єктів господарювання та належне і добросовісне виконання обов’язків платниками податків та застерігає фізичних осіб та інших суб’єктів господарювання про недопустимість здійснення господарської діяльності без державної реєстрації та звертає увагу щодо обов’язкового застосування РРО/ПРРО при продажу товарів через мережу інтернет у разі здійснення оплати за товари у готівковій формі.

В ході спілкування платники податків отримали вичерпні відповіді та роз’яснення на запитання, які їх цікавили. 

 

Також, за отриманням усних консультації з питань застосування податкового законодавства, законодавства з питань сплати ЄСВ, допомоги у користуванні сервісами Електронного кабінету платника та застосунку «Моя податкова» щодо отримання адміністративних послуг, подання податкової звітності до органів ДПС, сплати податків та отримання інших сервісів можна звернутись до працівника  Східної ДПІ за  телефоном  + 38 (032) 297-30-47