Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів: актуальні питання «гарячої лінії» у Дружківській ДПІ

, опубліковано 15 лютого 2024 о 14:33

Дружківська державна податкова інспекція ГУ ДПС у Донецькій області провела сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році».

На питання, що надійшли під час «гарячої лінії» відповідала головний державний інспектор Дружківської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області Вікторія Глушко.

Пропонуємо вашій увазі питання та відповіді на них.

 

У разі виникнення зобов’язання з подання декларації про майновий стан і доходи чи повинен ФОП, що знаходиться на спрощеній системі оподаткування, показувати дохід?

Якщо у звітному (податковому) році підприємець побував на спрощеній системі, то до Розділу III. «Доходи, які не включаються до загального річного оподатковуваного доходу» слід вписати дохід, отриманий ним у цьому році (ряд. 11.1). Беруть його з декларації платника єдиного податку за останній звітний (податковий) період перебування на спрощеній системі. Ці доходи відображають в декларації довідково, сплачувати з них нічого не потрібно. У Розділі ІІІ відображають доходи, які не є об'єктом обкладення ПДФО і ВЗ: «цивільні» доходи, перераховані в ст. 165 ПКУ (ряд. 11.3), а також доходи від операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого та/або нерухомого майна, які не підлягають оподаткуванню згідно з пп. 173.2 і 172.1 ПКУ (ряд. 11.2). Загальну суму неоподатковуваних доходів (ряд. 11.1 + ряд. 11.2 + ряд. 11.3) зазначають у ряд. 11.

 

У разі продажу квартири та сплати податку у нотаріуса чи необхідно подавати декларацію про доходи?

У разі продажу нерухомості чи транспортного засобу та сплати податків у нотаріуса, особа  декларацію про майновий стан і доходи подавати не потрібно. Також у випадку сплати податку у нотаріуса при оформленні спадщини, подарунку та продажу нерухомості нотаріус сам звітує про такі доходи.

 

Чи подають декларацію про майновий стан та доходи ФОП- платники єдиного податку, зареєстровані у 2023 році?

ФОП, які зареєструвалися у 2023 році і одразу обрали групу 1 або 2 єдиного податку, стали платниками ЄП не одразу з дня державної реєстрації, а з початку наступного місяця (п. 298.1.2 ПКУ). Тож за період до переходу на ЄП вони повинні подавати декларацію за частину 2023 року від моменту реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування.

За підсумками 2023 року подають декларацію ФОП, які працювали на загальній системі оподаткування (п.п. 177.5.1 ПКУ, БЗ 104.09).

ФОПи подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду.

 

Був сплачений податок з доходів фізичних, але угода не відбулась, чи можливо повернути кошти?

Утворена у даному випадку переплата з ПДФО може бути повернута у випадку подання декларації про майновий стан і доходи.

 

Чи подавати декларацію, якщо діяльність у 2023 році не здійснювалась?

Якщо ФОП діяльність не вів, то об'єкта оподаткування в нього дійсно не виникає. Але в декларації про доходи є й інші показники, що підлягають декларуванню, у тому числі й доходи ФОП, отримані ним як фізичною особою. Також у декларації відображаються відомості про рухоме і нерухоме майно, яке є у власності (житлові будинки, квартири, автомобілі, земельні ділянки та ін.). А ще в декларації зазначають доходи, отримані в звітному році в період перебування на ЄП.

Але навіть якщо у вас немає жодної з перелічених підстав для подання звітності, декларацію краще подати, оскільки податкова зможе здійснити перевірку в будь-який час за той період, за який декларацію не подано, і нараховувати податки, якщо буде виявлено порушення.

 

Долучайтесь та використовуйте нові податкові сервіси, що спрощують заповнення та перегляд звітності!