Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Добропільській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв`язку «гаряча лінія»

, опубліковано 12 лютого 2024 о 14:03

Нещодавно головним державним інспектором Добропільської ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області Ніною Соколовою проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО для платників податків.

Під час спілкування з платниками фахівець звернула увагу, що відповідно до положень чинного законодавства України, починаючи з 01.01.2022 втратили дію пільги щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) або програмних РРО, а тому фізичні особи-підприємці (крім платників єдиного податку першої групи) при здійснені розрахунків за товари (послуги) зобов’язані застосовувати РРО або програмні РРО на загальних підставах.

Крім того, Ніна Соколова проінформувала додзвонювачів, що з 01 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, до порушників будуть застосовуватись фінансові санкції відповідно до норм Закону України від 30.06.2023 року №3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Фахівець роз’яснила послідовність дій при реєстрації РРО та нагадала, що перш ніж подавати заяву про реєстрацію РРО чи ПРРО, необхідно подати повідомлення за формою 20-ОПП щодо господарської одиниці, де буде використовуватися РРО чи ПРРО.

Під час «гарячої лінії» платники, зокрема, запитували куди подавати реєстраційну заяву за ф. № 1-ПРРО суб’єкту господарювання для реєстрації ПРРО на відокремлений підрозділ. Ніна Соколова роз’яснила, що суб’єкту господарювання для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій на відокремлений підрозділ (філію) потрібно подати Заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316605) із зазначенням даних про місцезнаходження такого відокремленого підрозділу (філії) за своїм основним місцем обліку як платника податків до фіскального сервера засобами Електронного кабінету.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного податкового законодавства.