Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» щодо новацій податкового законодавства у Волноваській ДПІ

, опубліковано 05 лютого 2024 о 14:38

У Волноваській ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань новацій податкового законодавства у 2024 році. На запитання платників податків відповідав начальник Волноваської ДПІ Геннадій Охрименко.

 

Пропонуємо вашій увазі актуальні питання та відповіді на них.

 

Питання №1: Коли сплачується єдиний податок та єдиний внесок?

Відповідь: Відповідно до ст..295 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) граничні терміни сплати єдиного податку для платників:

-платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця

Для першої і другої груп терміни сплати єдиного податку не переносяться. Таким чином, якщо термін сплати (20-те число) припадає на вихідний (неробочий) день, єдиний податок необхідно сплатити в останній робочий день перед 20-им числом. При цьому, якщо сплата податків відбувається в вечірній час (після 16:00 – 17:00), то вони будуть зараховані в бюджет тільки на наступний день.

Також платники єдиного податку першої і другої груп можуть сплатити єдиний податок наперед (на кілька місяців або навіть на рік).

- третьої групи єдиного податку за: – IV квартал – 20 лютого 2024 року; - I квартал - 20 травня 2024 року; II квартал – 19 серпня 2024 року; III квартал - 21 листопада 2024 року; IV квартал - 20 лютого 2025 року.

Платник єдиного податку третьої групи сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал, при бажанні платник податків може перераховувати єдиний податок при кожному надходженні грошей на розрахунковий рахунок.

Крім єдиного податку підприємці сплачують до Пенсійного фонду Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі ЄВ) щоквартально протягом 19 днів після закінчення кварталу, не менше 22% від мінімальної заробітної плати. Оскільки мінімальна заробітна плата в Україні складатиме з 01.01.2024 - 7100 грн, з 1 квітня 2024 - 8000 грн то ЄВ слід сплачувати відповідно до 19 квітня 2024 у розмірі 4686грн., за 2-4 квартали у розмірі 5280грн., але можна сплачувати і помісячно.

 

Питання №2: Хто має право не сплачувати єдиний внесок?

Відповідь: Фізичні особи – підприємці (далі ФОП) звільняються від сплати ЄВ, якщо вони отримують пенсію за віком чи за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують пенсію чи соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄВ виключно добровільно згідно ч. 4 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI (далі - Закон №2464).

Якщо особи, які провадять незалежну професійну діяльність, перебувають на обліку як ФОП і здійснюють один вид діяльності одночасно, то вони звільняються від сплати ЄВ «за себе» (п.5 ст. 4 розділ ІІ Закону №2464).

ФОП, які мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті, звільняються від сплати ЄВ «за себе» за місяці звітного періоду, за які роботодавець або резидент Дія Сіті сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі, не меншому від мінімального страхового внеску (п.6 ст. 4 розділ ІІ Закону №2464).

Тимчасово, згідно Закону України від 15 березня 2022 року № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 передбачено, що з 1 березня 2022 року та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану особи, зазначені у пп. 4, 5 та 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе, а саме:

фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;

особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності;

члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

 

Питання №3 Термін подання річної декларації фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку?

Відповідь: Платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на святковий або вихідний день то останнім днем строку вважається операційний (банківський ) день, що настає вихідним або святковим днем (п.49.20 ст.49 ПКУ).

Нараховані за себе суми ЄВ ФОП 1 та 2-ї групи відображають у складі Податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (за формо F0103406). Строк подання податкової декларації за 2023 рік – 29 лютого 2024 року (включно).

Платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу Податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (за формою F0103308) у строк, встановлений для квартального податкового (звітного) періоду, а саме:

  • за IV квартал 2023 року - 9 лютого 2024 року (включно);
  • за І квартал 2024 року - 12 травня 2024 року (включно);
  • за II квартал 2024 - 09 серпня 2024 року (включно);
  • за ІІІ квартал 2024 - 09 листопада 2024року (включно);
  • за IV квартал 2024 року - 9 лютого 2025 року (включно).

 

Також акцентував увагу що з 01.01.2024 року діють нові форми податкових декларацій: з плати на землю, з податку на нерухомість, про майновий стан і доходи, з рентної плати, з транспортного податку, екологічного податку, з податку на прибуток тощо.

 

Для подання декларацій податківець рекомендував скористатись безкоштовним, зручним, безпечним сервісом податкової – «Електронним кабінетом платника» (https://cabinet.tax.gov.ua/), функціонал якого постійно доповнюється новими можливостями відповідно до потреб платників податків та змін законодавства.