Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про право створення власного ПРРО розповідали податківці під час «гарячої лінії» в Мирноградській ДПІ

, опубліковано 21 листопада 2023 о 13:16

Днями, Мирноградська державна податкова інспекція провела чергову «гарячу лінію» на тему: «Про право створення власного ПРРО». Під час спілкування податківці наголосили, що правові відносини у сфері застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій встановлені Законом України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Зауважила, що зазначеним документом не встановлено обмежень щодо виробників ПРРО. 

Відтак, будь-який суб’єкт господарювання може розробити власне ПРРО для власних чи комерційних потреб. Проте функціонал такого продукту має відповідати законодавчим вимогам. 

Відповідно до вимог Закону № 265 забезпечено, зокрема, функціонування фіскального сервера ДПС та двох АРІ фіскального сервера контролюючого органу (АРІ фіскального сервера Єдине вікно подання електронної звітності та АРІ фіскального сервера Електронний кабінет). Через зазначені АРІ здійснюється інтеграція програмного забезпечення будь-якого ПРРО з фіскальним сервером контролюючого органу.

Суб’єкт господарювання, для розробки власного ПРРО, може використовувати будь-який із двох запропонованих АРІ фіскального сервера контролюючого органу.

Основними законодавчо встановленими вимогами для будь-якого ПРРО є забезпечення виконання ним фіскальної функції через фіскальний сервер контролюючого органу та обов’язкове включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій .

Щодо фіскального режиму роботи ПРРО – це режим роботи ПРРО зареєстрованого у Реєстрі, що забезпечує реєстрацію розрахункових документів на фіскальному сервері контролюючого органу відповідно до Закону № 265.  Відтак, суб’єкт господарювання може застосовувати для проведення розрахункових операцій власний продукт за умови що такий ПРРО включений до Реєстру та забезпечує виконання фіскальних функцій. 

Отже, якщо ПРРО включений до Реєстру та забезпечує виконання фіскальних функцій, то такий ПРРО може застосовуватись суб’єктом господарювання для проведення розрахункових операцій незалежно від того, хто його виробник.

Більш детально ознайомитись з інформацією про ПРРО можна за  посиланням:  https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro