Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Добропільській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв`язку «гаряча лінія»

, опубліковано 17 листопада 2023 о 17:19

Головний державний інспектор Добропільської ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області Ніна Соколова провела телефонну «гарячу лінію» для платників податків. Основні питання стосувалися ключових змін, запроваджених Законом України № 3219-ІХ, зокрема щодо новацій застосування РРО/ПРРО та важливість їх використання.

Під час спілкування с платниками податків податківець акцентувала увагу на тому, що згідно ЗУ № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний), засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій.

 

Наводимо найчастіші запитання щодо програмних РРО:

 

Чи потрібно скасовувати апаратний РРО та реєструвати програмний?

Фізична особа самостійно обирає вид РРО (програмний та/або апаратний). Якщо приймається рішення використовувати лише програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО потрібно скасувати.

 

Як зареєструвати касира для програмного РРО?

Подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (для повідомлень щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО) (форма J/F 1391801).

 

Як пов’язуються між собою ПРРО, господарські одиниці та касири?

ПРРО реєструється на окрему господарську одиницю, реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку).

Касир, який працює з ПРРО, засвідчує (підписує своїм КЕП) повідомлення про відкриття зміни, електронний чек, Z-звіт.

 

Як визначити тип ПРРО для заповнення форми № 1-ПРРО?

При заповненні пункту 4 “Дані щодо ПРРО” заяви про реєстрацію ПРРО за формою № 1-ПРРО можна вибрати один із таких типів ПРРО:

•        Стаціонарний — встановлений на конкретну ГО, що використовується за адресою, яка зазначена в пункті 3 у формі № 1-ПРРО;

•        Пересувний — зареєстрований на конкретну ГО, яка може використовуватись по всій території України (наприклад, автомобіль);

•        Інтернет-торгівля – ПРРО встановлений на конкретну ГО і використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній Заяві за формою №1-ПРРО, при його застосуванні можливе залучення касира (інтернет-магазин (сайт));

•        Каса самообслуговування — ПРРО встановлений на конкретну ГО та використовується за адресою, зазначеною в пункті 3 у формі №1-ПРРО, при цьому його застосування не передбачає залучення касира (наприклад, платіжний термінал).

 

Чи потрібно подавати форму 20-ОПП, якщо суб’єкт господарювання зареєстрований за однією адресою, а ПРРО використовуватиметься за іншою?

Потрібно, так як ПРРО реєструється за адресою господарської одиниці, яка зареєстрована в ДПС за формою 20-ОПП відповідно до вимог п. 63.3 Податкового кодексу України. Відсутність зареєстрованої ГО на обліку ДПС об’єкта оподаткування або подання неповної чи помилкової інформації може стати причиною відмови у реєстрації ПРРО.

 

Які штрафні санкції застосовуються за порушення використання або невикористання РРО?

•        100% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше (для ФОП з 01.10.23 – 25%);

•        150% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення (для ФОП з 01.10.23 – 50%).

 

Під час гарячої лінії платники податків отримали вичерпні відповіді на всі питання.