Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон № 3050: податкові пільги по земельному податку

, опубліковано 19 травня 2023 о 14:08

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області повідомляє, що 6 травня 2023 року набув чинності Закон України від 11.04.2023 № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» (далі – Закон № 3050).

Законом № 3050 розширено перелік земельних ділянок, які не підлягають оподаткуванню земельним податком, а саме додали земельні ділянки, забруднені вибухонебезпечними предметами (п.п. 283.1.9 п. 283.1 ст. 283 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Також ст. 283 ПКУ доповнена п. 283.2, згідно якого за земельні ділянки, непридатні для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами, не сплачується податок у випадку прийняття сільськими, селищними, міськими радами, військовими адміністраціями та військово-цивільними адміністраціями рішень про встановлення податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів у порядку, визначеному ПКУ.          Рішення про встановлення податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів приймаються на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами (п.п. 12.4.6 п. 12.4 ст. 12 ПКУ).

Особливості визначення земельного податку за земельні ділянки, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або непридатні для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами викладено у новій ст. 2831 ПКУ. Так, підставою для ненарахування земельного податку є дані Державного земельного кадастру за:

-         земельні ділянки, що перебувають у консервації, або землі сільськогосподарських угідь, які перебувають у стадії сільськогосподарського освоєння (пп. 283.1.2 п. 283.1 ст. 283 ПКУ);

-         земельні ділянки, забруднені вибухонебезпечними предметами (п.п. 283.1.9 п. 283.1 ст. 283 ПКУ).

         Підставою для ненарахування земельного податку за земельні ділянки, непридатні для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами, є рішення про встановлення податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів, прийняті сільськими, селищними, міськими радами, військовими адміністраціями та військово-цивільними адміністраціями.

         Наразі ще однією із підстав для нарахування земельного податку будуть дані Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, визначеного у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку (п. 286.1 ст. 286 ПКУ).