Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники податків Донеччини перерахували до бюджету понад 73 млн грн рентної плати за користування надрами

, опубліковано 19 травня 2023 о 14:04

У Головному управлінні ДПС в Донецькій області повідомляють, що за 4 місяці 2023 року платники податків перерахували до бюджету 73,2 млн грн рентної плати за користування надрами. 

Із загальної суми до державного бюджету надійшло 51,2 млн грн, а місцеві скарбниці отримали 22 млн гривень.   

Зокрема, до державного бюджету суб’єкти господарювання перерахували 45,3 млн грн плати за видобування кам'яного вугілля коксівного та енергетичного, 5,9 млн грн плати за видобування корисних копалин загальнодержавного значення.

А до місцевих скарбниць сплачено, відповідно, 19,4 млн грн плати за видобування кам'яного вугілля і 2,6 млн грн плати за видобування інших копалин. 

Донеччина історично є одним з основних регіонів України з видобування кам’яного вугілля. Зазвичай його поділяють на два види: коксівне та енергетичне. 

Коксівне вугілля містить високу кількість вуглецю та має низький рівень зольності. Це робить його ідеальним для виробництва коксу, якій потім використовується в металургійній промисловості для виробництва чавуну та сталі. 

Енергетичне вугілля, навпаки, має більш високий рівень зольності, тому воно менш підходить для виробництва коксу. Проте його можна використовувати в електростанціях для виробництва електроенергії. 

За умови модернізації інфраструктури цієї галузі, видобування вугілля на Донеччині може стати однією з ключових галузей для економічного розвитку регіону після звільнення всіх окупованих територій.  

Податкова служба Донеччини нагадує, що відповідно до підпункту 257.2 статті 257 Податкового кодексу України платники рентної плати самостійно обчислюють суму податкових зобов'язань з рентної плати.  

Сума податкових зобов'язань з рентної плати, визначена у податковій декларації за податковий (звітний) період, сплачується платником до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації.