Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Окуповані та заміновані землі звільняються від оподаткування: зміни діють із 6 травня

, опубліковано 12 травня 2023 о 10:44

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що опубліковано Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» від 11.04.2023 року № 3050-IX, який звільняє аграріїв та власників земельних ділянок від сплати податків на заміновані, забруднені, окуповані землі та землі на яких ведуться бойові дії. Закон набуває чинності із 06.05.2023 року.

Ці платежі та податки непотрібно буде платити, якщо: земельні ділянки перебувають у консервації; на земельних ділянках знаходяться предмети, які є вибухонебезпечними; або щодо цих земельних ділянок прийнято рішення органами місцевої влади щодо звільнення від сплати податку у зв’язку з військовою загрозою. Також з’явився новий пункт, згідно з яким, земельні ділянки, які перебувають у консервації або перебувають у процесі освоєння, будуть звільнені від сплати земельного податку.

В цілому земельний податок не буде сплачуватися починаючи з першого числа місяця, коли прийнято зміни до землеустрою, згідно з яким встановлено, що земельні ділянки перебувають у процесі консервації або освоєння. І відновлення сплати земельного податку буде здійснюватися тоді, коли відповідно приймуть рішення, що земельні ділянки можуть бути придатні до використання після освоєння або консервації.

Також якщо буде прийнято рішення обласними адміністраціями про те, що земельні ділянки мають на собі предмети, які є вибухонебезпечні або на цих земельних ділянках знаходяться фортифікаційні споруди, тоді теж земельний податок не платиться. Період з якого можна почати перестати платити земельний податок буде починатися з першого числа місяця, з того моменту, коли на цих земельних ділянках почнуть працювати протимінні організації й досліджувати ці земельні ділянки на наявність замінованої території.