Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заробітна плата: строки сплати ПДФО, військового збору та єдиного внеску роботодавцями

, опубліковано 19 квітня 2023 о 10:14

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області звертає увагу, що актуальною темою сьогодення залишається реалізація гарантій оплати праці та повнота сплати податків при виплаті заробітної плати.

Порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету викладений у статті 168 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Строки сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) встановлено п. 168.1 ст. 168 ПКУ. Так, податковий агент зобов’язаний перерахувати ПДФО до бюджету:

-         під час виплати оподатковуваного доходу;

-         протягом трьох операційних днів з дня, що настає за днем нарахування (виплати, надання), - якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента.

Важливо! Якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду (п.п. 168.1.5 п. 168.1 ст. 168 ПКУ).

Такі ж строки діють і для військового збору (далі – ВЗ)! (п.п. 1.4 п. 161 підрозділ 10 розділ ХХ ПКУ).

Підпунктом 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ передбачено, що податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 ПКУ.

Відповідно до п. 167.1 ст. 167 ПКУ ставка ПДФО становить 18% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та цивільно-правовими договорами.

Ставка ВЗ становить 1,5% від об’єкта оподаткування (п,п. 1.3 п. 161 підрозділ 10 розділ ХХ ПКУ).

Крім цього, платники єдиного внеску - роботодавці зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску, розмір єдиного внеску встановлені розділом ІІІ Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464).

Частиною восьмою ст. 9 Закону № 2464 передбачено, що роботодавці зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця.

При цьому роботодавці під час кожної виплати заробітної плати, на суми якої нараховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначених сум зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі).

Так, згідно зі ст. 8 Закону № 2464 єдиний внесок встановлений у розмірі 22% до бази нарахування єдиного внеску, а для роботодавців, в яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41% бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю.

Базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (абзац перший пункту 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464).

Отже, при кожній виплаті заробітної плати роботодавець повинен перераховувати 18% ПДФО, 1,5% ВЗ та 22% єдиного внеску.

        Головне управління ДПС у Донецькій області звертає увагу керівників підприємств, установ, організацій та самозайнятих осіб на необхідність дотримання вимог чинного податкового законодавства при виплаті заробітної плати!