Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заборгованість із виплати заробітної плати й податків

, опубліковано 05 квітня 2023 о 10:18

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області повідомляє, що на сьогодні погашення заборгованості із заробітної плати залишається пріоритетним завданням на загальнодержавному рівні.

Вимоги ст. 115 КЗпП та ст. 24 Закону України «Про оплату праці» щодо строків виплати заробітної плати не зупинено на період дії воєнного стану. Відповідно до ст. 10 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» роботодавець повинен вживати  всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати. Отже, запровадження воєнного стану не є підставою для невиплати заробітної плати та порушення строків виплати заробітної плати.

Головне управління ДПС у Донецької області проводить систематичний моніторинг своєчасності і повноти перерахування податків та єдиного внеску з заробітної плати найманих працівників, дотримання роботодавцями норм пп. 168.1.5 п. 168.1 ст. 168 Податкового кодексу України щодо перерахування податку на доходи фізичних осіб до бюджету (далі – ПКУ).

Підпунктом 168.1.5 п.168.1 ст.168 ПКУ передбачено, якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду.

Враховуючи вищевикладене, якщо нарахована заробітна плата не була виплачена в установлені терміни, то з метою забезпечення виконання вимог ПКУ податкові агенти зобов’язані не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу, перерахувати податок на доходи з фізичних осіб та військовий збір.

Шановні роботодавці, з метою підтримки держави у вигляді сплачених податків Головне управління ДПС у Донецькій області закликає вас при наявності заборгованості по заробітній платі перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з заробітної плати найманих працівників!