Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наслідки незадекларованої праці

, опубліковано 04 квітня 2023 о 10:13

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області повідомляє, що Державна податкова служби України та Державна служба України з питань праці об’єднали зусилля задля забезпечення оформлення трудових відносин роботодавців з працівниками, сплати податків та єдиного внеску. З цією метою постійно здійснюється моніторинг кількості найманих працівників та відповідність їх кількості обсягам господарської діяльності. У ході моніторингу ідентифікуються роботодавці, які мають високий ризик використання незадекларованої праці.

Незадекларована праця має негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців.

Працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе гарантованого державою розміру заробітної плати, своєчасної виплати заробітної плати, соціальних гарантій, офіційного трудового стажу. Погоджуючись працювати без трудового договору – не розраховуйте на гідні умови праці та виконання усіх домовленостей. Вас можуть необґрунтовано оштрафувати, звільнити без повідомлення, не заплатити лікарняні чи компенсацію у разі нещасного випадку.

Роботодавець, який не оформлює офіційно працівників, витрачає додатковий час і ресурси на навчання працівників, у працівників низька продуктивність праці через відсутність мотивації, плинність кадрів, складніше отримати банківські кредити, інвестиції, має поганий імідж. А у разі перевірки, інспекцією праці будуть накладені значні штрафи за порушення трудового законодавства.

Через високий рівень тіньової занятості держава втрачає доходи. Зрештою через несплату податків й єдиного соціального внеску держава змушена підвищувати податки для бізнесу, щоб надавати державні послуги, виплачувати пенсії, лікарняні, утримувати школи, лікарні, ремонтувати дороги, тощо.

В умовах війни держава всі свої можливості спрямовує на забезпечення обороноздатності країни, боєздатності Збройних сил України та соціальний захист наших громадян. Для цього необхідна підтримка кожного громадянина у вигляді сплачених податків та єдиного внеску за кожного працівника.

Належно задекларованою працею вважається праця, коли роботодавець уклав з працівником трудовий договір, офіційно повідомив про його працевлаштування державну податкову службу, офіційно і в повному розмірі виплачує заробітну плату, сплачує за працівника єдиний внесок та перераховує податки.

Шановні роботодавці, Головне управління ДПС у Донецькій області закликає Вас вчасно та належним чином оформляти трудові відносини з найманими працівниками!