Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заповнення Додатку ЄСВ 1 до декларації про майновий стан для призначення пенсії

, опубліковано 17 березня 2023 о 11:33

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області повідомляє, що фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства подають податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація), форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.05.2022 № 143, далі – Наказ № 143), у складі якої формується додаток ЄСВ 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток ЄСВ 1).

Порядок заповнення Додатка ЄСВ 1 у разі «призначення пенсії» або «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат» визначено п. 6 розд. IV Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої Наказом № 143.

При заповненні Додатку ЄСВ 1 у разі необхідності «призначення пенсії» або «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат» платнику єдиного внеску необхідно одночасно зазначити позначкою «х»:

-         тип декларації «звітна» і «довідкова»; 

-         номер календарного місяця (числове значення), в якому подається така декларація;

-         тип форми «призначення пенсії» або «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат».   

Тип Декларації «уточнююча» під час подання Додатку ЄСВ 1 для «призначення пенсії»/«призначення матеріального забезпечення, страхових виплат» не застосовується.

Додаток ЄСВ 1 у складі Декларації з типом «звітна» як «довідкова» у разі призначення пенсії або призначення матеріального забезпечення, страхових виплат подається впродовж звітного року.

Таблична частина Додатка ЄСВ 1 з типом форми «призначення пенсії» або «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат» повинна містити в розрізі календарних місяців дані, актуальні до дати  формування заяви на призначення пенсії або дати настання страхового випадку за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. 

Платники єдиного внеску, які подали впродовж звітного року Додаток ЄСВ 1 з типом форми «призначення пенсії»/«призначення матеріального забезпечення, страхових виплат», не звільняються від обов’язку подання за звітний період (календарний рік) до контролюючого органу у складі Декларації Додатка ЄСВ 1 з типом форми «звітна» в терміни, визначені Податковим кодексом України.