Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З 2023 року власники сільгоспугідь сплачуватимуть мінімальне податкове зобов’язання

, опубліковано 27 січня 2023 о 11:41

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області звертає увагу, що для платників податків — фізосіб, які мають у власності або користуються на правах оренди, суборенди, емфітевзису, постійного користування земельними ділянками, що належать до сільгоспугідь, введено поняття мінімального податкового зобов’язання (далі — МПЗ).

МПЗ сплачують резиденти, які володіють або користуються земельними ділянками, що належать до сільгоспугідь (пп. 162.1.1-1 Податкового кодексу України (ПК)).

Загальний розмір МПЗ для фізосіб, які не зареєстровані ФОПами, визначають органи контролю за їх податковою адресою до 1 липня року, що настає за звітним (пп. 170.14.3 ПК).

Платники податку сплачують лише позитивне значення різниці між:

сумою загального МПЗ і сумою сплачених упродовж податкового/звітного року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом і реалізацією власної сільгосппродукції, власністю або користуванням земельними ділянками, що належать до сільгоспугідь.

До загальної суми сплачених упродовж податкового/звітного року податків, зборів, платежів для платника податку — фізособи включають:

  • ПДФО і військовий збір з доходів від продажу власної сільгосппродукції;
  • земельний податок за земельні ділянки, що належать до сільгоспугідь.

Розрахункову суму МПЗ визначають за формулами, що містить стаття 381 ПК, залежно від:

  • нормативної грошової оцінки земельної ділянки чи 1 га ріллі за АР Крим або області з урахуванням коефіцієнта індексації, який визначають у порядку, що встановив ПК для справляння плати за землю;
  • коефіцієнта та кількості календарних місяців, упродовж яких земельна ділянка перебуває у власності чи користуванні платника податків.

Тимчасово для розрахунку МПЗ за 2022-й і 2023 податкові/звітні роки застосовують коефіцієнт 0,04 (п. 67 розд. ХХ ПК).

МПЗ не визначають:

  • для земельних ділянок, що використовують дачні та садівничі кооперативи, а також ті, що їх набули у власність/користування члени цих кооперативів у результаті приватизації у межах земель, що належали цим кооперативам на праві колективної власності чи перебували у їх постійному користуванні;
  • земель запасу;
  • невитребуваних земельних часток/паїв, розпорядниками яких є органи місцевого самоврядування, крім тих, що передали в оренду;
  • земельних ділянок зон відчуження та безумовного відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • земельних ділянок із сільгоспугідь, які належать фізособам на праві власності або користування і станом на 1 січня 2022 року були у межах населених пунктів.