Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Необоротні активи придбано до переходу на ставку 2% єдиного податку – чинараховуються зобов’язання з ПДВ?

, опубліковано 06 січня 2023 о 13:03

Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що база оподаткування при нарахуванні податкових зобов'язань відповідно до абзацу 4 пп. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ за необоротними активами визначається, виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), а за товарами/послугами - виходячи з вартості їх придбання.

Якщо необоротні активи, суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту на дату переходу платника на спрощену систему оподаткування за ставкою 2% доходу, використовувались у періоді перебування на спрощеній системі оподаткування та продовжують використовуватися після відновлення його реєстрації платником ПДВ, нараховувати податкові зобов'язання з ПДВ по таким необоротних активах не потрібно.

Відповідно, платник зобов’язаний забезпечити складання не пізніше останнього дня першого звітного періоду після завершення дії воєнного, надзвичайного станів і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних зведену податкову накладну за такими товарами/послугами, необоротними активами.