Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як перейти на ставку 2% у разі перевищення обсягу доходу?

, опубліковано 30 грудня 2022 о 12:51

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області повідомляє, що платники єдиного податку першої - третьої груп, які перевищили обсяг доходу для відповідної групи, можуть прийняти рішення про перехід на сплату єдиного податку за ставкою 2% доходу.

Для цього підприємцю необхідно:

  • подати до ДПС заяву щодо переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2%. При цьому такі платники єдиного податку вважаються платниками єдиного податку третьої групи з особливостями, встановленими п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), з наступного робочого дня після подання заяви;
  • подати податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – Декларація) за податковий (звітний) квартал, у якому відбулося перевищення обсягу доходу, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. При цьому в Декларації слід окремо відобразити обсяг доходу, що  оподатковується за ставкою 15%;
  • сплатити єдиний податок впродовж 10 календарних днів після граничного строку подання Декларації за податковий (звітний) квартал (п. 57.1 ст. 57, п. 295.7 ст. 295 ПКУ).

Слід зазначити, що після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники єдиного податку третьої групи, які на день припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України використовували особливості оподаткування, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування (п.п. 9 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Отже, платники єдиного податку, які перейшли на ставку 2% у зв’язку з перевищенням обсягу доходу для відповідної групи, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, будуть перебувати на загальній системі оподаткування, оскільки до обрання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, вже перевищили граничний обсяг доходу, визначений для платників єдиного податку відповідної групи.