Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Система оподаткування після самостійної відмови від спецгрупи єдиного податку

опубліковано 07 грудня 2022 о 10:03

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області повідомляє, що 24.11.2022 набрав чинності Закон України від 03.11.2022 № 2719-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо приватизації державного і комунального майна,  яке перебуває у податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу», яким внесені зміни, зокрема до підпункту 9.9 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Отже, внесені  зміни стосуються порядку перебування на спрощеній системі оподаткування після самостійної відмови платником податків від третьої спеціальної групи єдиного податку за ставкою 2%, що раніше не було закріплено Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

Так, нормами ПКУ передбачено, що платник податків має право самостійно (шляхом подання заяви) відмовитися від використання особливостей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення. У такому разі платник податків вважається таким, що застосовує систему оподаткування, на якій він перебував до обрання особливостей оподаткування, крім випадку, якщо у заяві про відмову від використання особливостей оподаткування платник податку зазначив про перехід на сплату інших податків і зборів.

Таким чином, платник єдиного податку зі спецгрупи у разі самостійної відмови від неї вважатиметься таким, що застосовує систему оподаткування, на якій він перебував до обрання спецгрупи, але це не стосується ситуації, коли у заяві про відмову від використання спецгрупи платник зазначив  про перехід на сплату інших податків і зборів.

#РазомМиСила