Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова знижка за оренду житла для переселенців

опубліковано 14 листопада 2022 о 07:52

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що фізична особа – платник податку, яка має статус внутрішньо переміщеної особи, має право на податкову знижку на суми коштів, фактично сплачених нею протягом звітного року, у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку).

Так, згідно норм підпункту 166.3.9 пункту 166.3 статті 166 Податкового кодексу України до податкової знижки дозволено включати суму коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Для цього необхідно подати до податкових органів:

- декларацію про майновий стан і доходи;

- копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

- копію договору оренди житла;

- платіжні та розрахункові документи, що підтверджують факт сплати;

- заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства.

Платник податку  має право скористатися зазначеною податковою знижкою виключно за умови, що він та/або члени його сім’ї першого ступеня споріднення:

- не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

- не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Звертаємо увагу, право на отримання податкової знижки за умови наявності підстав, передбачених Податковим кодексом України, мають громадяни,  які не є суб’єктами господарювання та які протягом минулого року отримували заробітну плату, з якої утримувався податок на доходи фізичних осіб.

Розмір такої знижки не може перевищувати у розрахунку на календарний рік 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року, тобто 180000 грн. у 2021 році.

Для повернення частини сплаченого до бюджету податку на доходи фізичних осіб за  2021 рік документи можна подати до 31 грудня 2022 року. 

 

#РазомМиСила