Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податок на рухоме майно фізичних осіб: що потрібно знати

, опубліковано 20 грудня 2021 о 16:29

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі — податок на нерухомість) є місцевим податком у складі податку на майно, що запроваджується рішенням сільських, селищних, міських рад та об’єднань територіальних громад.

         Об’єктом оподаткування податком є житлова та нежитлова нерухомість, в тому числі їх частка.

         База оподаткування - загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

         Платниками податку є фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

  У зв’язку з тим, що податок на нерухомість є одним із місцевих податків та зборів, ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад у розмірі, що не  перевищує 1,5 відсотка від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року за 1 квадратний метр бази оподаткування.

         Розмір податку на нерухомість залежить від загальної площі житлової та нежитлової нерухомості.

         База оподаткування податку на нерухомість, що знаходиться у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

         Фізичні особи мають сплатити податок упродовж 60 днів з дня вручення контролюючими органами податкового повідомлення-рішення.         

         У разі перебування нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, визначення платників податків відбувається наступним чином:

-  якщо об’єкт нерухомості перебуває  у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

-  якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі , платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

-  якщо об’єкт  нерухомості у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

 

Підписатися на Facebook 

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot