Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок взяття на облік юридичних осіб у контролюючих органах за основним місцем обліку

, опубліковано 04 жовтня 2021 о 11:54

  Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що взяття на облік юридичних осіб регулюється ст. 64 Податкового Кодексу України (далі –ПКУ) та Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 1588).

  Відповідно до п. 63.3 ст. 63 ПКУ з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб (основне місце обліку).
         Згідно з п. 3.1 розділу ІІI Порядку взяття на облік юридичних осіб як платників податків та зборів у контролюючих органах за основним місцем обліку здійснюється після:

 -  проведення державної реєстрації створення юридичної особи згідно із Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 755);

 - присвоєння кодів за ЄДРПОУ – для юридичних осіб, для яких законом встановлені особливості їх державної реєстрації та які не включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР).

 Взяття на облік юридичних осіб за основним місцем обліку в контролюючому органі відповідно до п. 3.2 розділу ІІІ Порядку № 1588 здійснюється на підставі документів, передбачених розділом IV Порядку № 1588 та поданих юридичною особою згідно з Порядком № 1588, а також
відомостей, що надійшли до контролюючого органу, а саме:
        - відомостей з ЄДР про державну реєстрацію створення юридичної особи;
     - відомостей з ЄДР про скасування державної реєстрації припинення юридичної особи;

 Платник податків, який обслуговувався централізованою бухгалтерією та прийняв рішення про самостійну сплату податків, зборів або який не перебував на обліку з інших підстав для взяття на облік подає до контролюючого органу заяву за формою № 1-ОПП (додаток 5 до Порядку № 1588) та пред’являє документ, що підтверджує державну реєстрацію (п. 4.1 розділу ІV Порядку № 1588).
       Згідно з п. 3.8 розділу ІІІ Порядку № 1588 взяття на облік платника податків за основним місцем обліку контролюючим органом проводиться у день отримання відомостей з ЄДР, наданих згідно із Законом № 755, чи заяви від платника податків та здійснюється за датою внесення даних до Єдиного банку даних юридичних осіб за номером, який відповідає порядковому номеру реєстрації відповідних відомостей чи заяви платника податків у журналі за формою № 2-ОПП.

 Відповідно до п. 3.9 розділу III Порядку № 1588 дані про взяття на облік юридичних осіб, відомості щодо яких містяться в ЄДР, як платників податків і зборів у контролюючих органах передаються до ЄДР у день взяття їх на облік за основним місцем обліку із зазначенням: дати та номера запису про взяття на облік, назви та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платника податків взято на облік.

  Взяття на облік юридичних осіб, відомості щодо яких містяться в ЄДР, як платників податків і зборів у контролюючих органах підтверджується відомостями, оприлюдненими на порталі електронних сервісів відповідно до Закону № 755.

  У випадку взяття на облік як платників податків і зборів у контролюючих органах юридичних осіб, для яких законом встановлені особливості їх державної реєстрації та відомості щодо яких не містяться в ЄДР, контролюючий орган за основним місцем обліку формує довідку про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до ЄДР, за формою № 34-ОПП (додаток 2 до Порядку № 1588). Така довідка надсилається платнику податків не пізніше наступного робочого дня з дня взяття на облік.

 Згідно з п. 3.11 розділу III Порядку № 1588 за згодою платника податків не пізніше наступного робочого дня після взяття його на облік така довідка може бути видана платнику податків чи уповноваженій особі платника податків у контролюючому органі.

 Крім того, відповідно до п. 8.4 розділу VІІІ Порядку повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП (додаток 10 до Порядку № 1588) подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

 

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

Підписатися на Facebook 

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot