Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особи, які не можуть бути декларантами при одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванні

, опубліковано 19 жовтня 2021 о 16:18

Закон України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особам належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (далі – Закон № 1539) вніс зміни до Податкового Кодексу України (далі – ПКУ).

Особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб передбачені новим підрозділом 94 «Особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб» розділу ХХ «Прикінцеві положення» ПКУ.

«Пунктом 3 підрозділу 94 розділу ХХ ПКУ встановлено перелік фізичних осіб, які не можуть скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням активів фізичних осіб» - повідомив в.о. начальника Головного управління ДПС у Донецькій області Віталій Долгальов.

Зокрема, особи, які не можуть бути декларантами це:

- особи, які станом на дату початку періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка/піклування;

-  особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції.

            «Отже державні службовці не зможуть скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням, - зазначив Віталій Долгальов. –При цьому обмеження не стосується осіб, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади». Такі особи можуть подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію і у разі дотримання інших вимог, передбачених підрозділом 94 розділу ХХ ПКУ, отримати державні гарантії та звільнення від відповідальності передбачені цим підрозділом.

         Крім того, декларантами не можуть бути особи, стосовно яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції» від 14.08.2014
№ 1644-VII.  

 

 

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

 

Підписатися на Facebook 

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot