Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обговорюємо одноразове (спеціальне) добровільне декларування

, опубліковано 16 серпня 2021 о 16:58

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування  - такою була тема телефонного сеансу «гаряча лінія», що днями відбувся у Лівобережній ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області.

Про особливості одноразового декларування активів громадян розповіла старший державний інспектор Лівобережної ДПІ - Ірина Лисенко. Безпосереднє спілкування з платниками  дозволило обсудити такі важливі питання, як хто і як може скористатися одноразовим (спеціальним) декларуванням, терміни проведення декларування та розмір збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Фахівець податкової служби зазначила, що  процедура одноразового (спеціального) добровільного декларування регулюється Законом України від 15.06.2021 № 1539  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (далі – Закон).

Законом передбачено, що одноразове декларування відбуватиметься з
1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Кодексу є, чи були платниками податків.

Декларанти матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, та з яких не були сплачені податки і збори, до1 січня 2021 року.

При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Із задекларованих активів громадянин повинен буде сплатити збір, зокрема:

- 5 відсотків щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні;

- 9 відсотків щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном;

- 2,5 відсотків щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6%, 11,5%, 3%   відповідно із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

У разі, якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. Також гарантується нерозголошення державними органами та їхніми посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

 

Підписатися на Facebook 

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot