Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З початку року від платників Донеччини надійшло в рахунок погашення боргу з єдиного внеску понад 208 млн гривень

, опубліковано 16 серпня 2021 о 11:20

Як повідомляє управління погашення боргу ГУ ДПС у Донецькій області, за результатами вжитих заходів забезпечено надходжень в рахунок погашення заборгованості з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ, єдиний внесок)  на суму понад 208,7 млн гривень. При цьому, від органів державної виконавчої служби за січень – липень поточного року надійшло 93,1 млн гривень.

Податкова Донеччини звертає увагу, що згідно з положеннями діючого законодавства України, ЄВ повинен сплачуватись своєчасно та у повному обсязі, та фінансове становище платника не ставиться в залежність до можливості або неможливості виконання обов’язку сплати єдиного внеску.

При цьому, законодавцем чітко визначено алгоритм погашення заборгованості з єдиного внеску, згідно якого податкові органи працюють спільно з органами державної виконавчої служби. В цій взаємодії органи податкової служби виконують функції адміністратора, а ось органи державної виконавчої служби вже виконують функції безпосереднього стягнення.

Так, якщо платник єдиного внеску ігнорує свій обов’язок щодо сплати ЄВ, органи ДПС відповідно до діючого законодавства надсилають такому платнику вимогу про сплату боргу. У разі, якщо протягом 10 календарних днів з дня надходження вимоги він не сплачує суму боргу, не оскаржує вимогу у встановленому порядку, орган ДПС надсилає вимогу, як виконавчий документ, до органу державної виконавчої служби для її подальшого примусового виконання.

Надалі вже державний виконавець розпочинає примусове стягнення, зокрема, шляхом першочергового стягнення коштів з рахунків платника у банках та, в подальшому, за рахунок продажу його майна.

При цьому, такі ключові заходи примусового стягнення супроводжуються  арештами та, відповідно, блокуванням рахунків платника у банківських установах, арештом майна такого платника, примусовим вилученням майна та його реалізацією, тощо. 

Одночасно необхідно відзначити, що згідно з діючим законодавством, строки давності щодо стягнення ЄВ не застосовуються.

Чи варто наражати свій бізнес та упорядкований образ життя на такі неприємності?

Шановні платники ЄВ Донецької області!

ГУ ДПС у Донецькій області звертає увагу на необхідність постійного моніторингу платниками стану сплати ЄВ та наявності (відсутності) заборгованості з вказаного платежу.  

Одночасно повідомляємо, що отримати інформацію про стан заборгованості з ЄВ можливо, безпосередньо звернувшись до відповідного органу ДПС  або за допомогою Електронного кабінету платника податків.

 

Підписатися на Facebook 

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot