Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуально для платників плати за землю

, опубліковано 29 липня 2021 о 16:08

Плата за землю - це обов'язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної форм власності - повідомив в.о. начальника Головного управління ДПС у Донецькій області Віталій Долгальов.

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійні землекористувачі.

 Нормами п.286.1 ст.286 Податкового Кодексу України (далі –ПКУ)  встановлено, що підставою для нарахування податку є дані державного земельного кадастру.

 Віталій Долгальов зазначив, що центральні органи виконавчої влади, які реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, у сфері будівництва щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця, а також за запитом відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки подають інформацію, необхідну для обчислення і справляння плати за землю, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

У разі подання платником податку до контролюючого органу правовстановлюючих документів на земельну ділянку, відомості про яку відсутні у базах даних інформаційних систем, сплата податку фізичними та юридичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання податковим органом інформації про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної форм власності - обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою (п.п.14.1.136 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Відповідно до п.288.1 ст. 288 ПКУ підставою для нарахування орендної плати є договір оренди такої земельної ділянки.

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, до 01 лютого повинні подавати до податкового органу (за місцезнаходженням земельних ділянок) переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, а також інформувати відповідні податкові органи щодо укладення нових або внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання, до 01 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни. Форма надання інформації затверджена Міністерством фінансів України.

Згідно з п. 286.5 ст. 286 ПКУ нарахування фізичним особам сум плати за землю проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки).

Податкові органи надсилають платнику податку у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, до 01 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному
 ст. 58 ПКУ.

Плата за землю фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (абзац перший п. 287.5 ст. 287 ПКУ).

Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних щодо:

– розміру площ та кількості земельних ділянок, що перебувають у власності та/або користуванні платника податку;

– права на користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень п.п. 281.4 та 281.5 ст. 281 ПКУ;

– розміру ставки земельного податку;

– нарахованої суми плати за землю.

Щодо платників податків, які мають у власності кілька земельних ділянок, стосовно яких потрібно провести звірку даних, то для проведення звірки такі платники мають право звернутися до податкового органу за місцем знаходження будь-якої із земельних ділянок.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

 

Підписатися на Facebook 

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot