Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зберігання, оптова та роздрібна торгівля пальним здійснюється тільки за наявності ліцензії

, опубліковано 26 жовтня 2021 о 09:26

Шановні платники! Податкова Донеччини акцентує увагу, що відповідно до норм Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального» (далі Закон №481) виробництво пального, оптова і роздрібна торгівля пальним та його зберігання (в тому числі і для власних потреб) підлягають обов’язковому ліцензуванню.

До сфери дії Закону №481 потрапляють: нафтопродукти, палива моторні, скраплений газ, а також речовини, що використовуються як компоненти вищевказаних видів пального.

Перелік документів, необхідних для отримання ліцензії на пальне, визначено ст.3 та ст.15 Закону №481.

Ліцензії на право виробництва пального, оптової та роздрібної торгівлі пальним та на право зберігання пального видаються терміном на п'ять років.

Відповідно до ст.4 Закону України №481 сплата за весь термін дії ліцензії не дозволяється.

Повідомлення щодо внесення чергового платежу за ліцензію, із зазначенням кількості діб, які передують дню сплати чергового платежу за ліцензію надходить платнику податків до електронного кабінету.

Плата чергового платежу за ліцензії справляється за кожний наступний щорічний термін дії ліцензії і зараховується до місцевих бюджетів.

Звертаємо увагу, що:

- річна плата за ліцензії на виробництво пального складає -
780 гривень;

-  річна плата за ліцензії на право оптової торгівлі пальним, за наявності місць оптової торгівлі - 5000 гривень за кожне таке місце;

-  річна плата за ліцензії на право оптової торгівлі пальним, за відсутності місць оптової торгівлі - 10000 гривень;

- річна плата за ліцензії на право зберігання пального - 780 гривень;

- річна плата за ліцензії на право зберігання пального (виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки) - 780 гривень;

- річна плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним -                       2000 гривень на кожне місце роздрібної торгівлі.

Згідно п.п.212.3.4 п.212.3 ст.212 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, постійних представництв, місцем проживання фізичних осіб - підприємців до початку здійснення реалізації пального.

Реєстрація платника податку здійснюється на підставі подання особою не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального заяви, форма якої затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, веде реєстр платників акцизного податку з реалізації пального, в якому міститься інформація про осіб, зареєстрованих платниками акцизного податку.

Податкова декларація з акцизного податку подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п.49.1 ст.49 ПКУ).

 Крім того, за порушення норм Закону №481 щодо виробництва і торгівлі пальним та його зберігання відповідно до положень ст.17 цього Закону до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів.

  А, саме:

-         у разі виробництва пального без наявності ліцензії - штрафні (фінансові) санкції у розмірі 1000000 гривень;

-         у разі оптової торгівлі пальним або зберігання пального без наявності ліцензії - 500000 гривень;

-         у разі роздрібної торгівлі пальним без наявності ліцензії - 250000 гривень.

 

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

 

-         Підписатися на Facebook 

-         fb.com/TaxUkraine

-         www.facebook.com/tax.donetsk

-         Підписатися на Telegram-канал

-         t.me/tax_gov_ua

-         Підписатися на YouTube

-         youtube.com/TaxUkraine

-         youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

-         Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot