Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Донеччина: проведено чергові скайп-вебінари для платників ПДВ з міст Волноваха, Костянтинівка та смт Мангуш

, опубліковано 30 квітня 2021 о 11:50

Податківці Головного управління ДПС у Донецькій області продовжують активне спілкування з платниками ПДВ за допомогою скайп-зв`язку.

Днями скайп-вебінари було проведено з міст Волноваха, Костянтинівка та смт Мангуш.

Про актуальні питання, пов’язані з зупиненням реєстрації податкових накладних відповідно до Постанови Кабінету міністрів України від 11.12.2019 № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» розповідали спікери - працівники управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків та управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Донецькій області.

Так, Галина Ярофеєнко та Марія Піменова (м. Волноваха) надали роз`яснення платникам щодо порядків зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних,  надання пояснень та копій документів платником податків у разі зупинення ПН/РК та подання таблиці даних та пояснення платників податків.

Спікери надали онлайн-роз’яснення, що згідно з пп. 15 та 16 Порядку затвердженого постановою КМУ №1165 комісія регіонального рівня  розглядає таблицю даних платника податку з поясненням протягом  п’яти робочих днів  після іі отримання  та приймає рішення про врахування або неврахування  для подальшого розблокування податкових накладних/ розрахунків коригування. Нагадали про необхідність повідомлення платника податків про об’єкти оподаткування за формою 20-ОПП.  Наголосили про зміну податкової звітності з ПДВ з 01.04.2021 року та особливості при надані пояснень до таблиці даних платника податку для підприємств, що реалізують сільськогосподарську продукцію

 У м. Костянтинівка на вебінарі платники отримали інформацію про особливості заповнення та подання Податкової декларації з податку на прибуток за оновленою формою за звітний (податковий) період – І квартал 2021 року; зміни в оподаткуванні, що стосуються податку на додану вартість, в частині ставки ПДВ з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції та особливості застосування Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. N 1165».

Спікер, Наталя Гребенник, нагадала, що 01 грудня 2020 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 29.10.2020 № 649 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 13 червня 2016 року № 544», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 18 листопада 2020 року за № 1143/35426, яким затверджено зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20 жовтня 2015 року № 897.

Внесені зміни до основної частини декларації – доповнено рядком 9 у якому платник податку, що управляє активами інституту спільного інвестування у вигляді утворення без статусу юридичної особи, зазначає повне найменування і реєстраційний код такого інституту спільного інвестування. Поле 10 «Особливі відмітки» декларації доповнено рядками, які заповнюють суб’єкти господарювання - юридичні особи, які обрали спрощену систему оподаткування; фізичні особи - підприємці, у тому числі такі, які обрали спрощену систему оподаткування, або фізичні особи, які провадить незалежну професійну діяльність та іноземні компанії.

Внесені зміни до додатків ЗП, ВП, викладено в новій редакції додаток ПН, АМ  та додаток РІ. Декларацію доповнено новими додатками КІК, КІК-К, КІК-ТЦ КІК-ЦП, які стосуються оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії.

Важливо, що декларація за новою формою надається вже за 1 квартал 2021 року. Крім того, вже за березень 2021 року надавались декларації з податку на додану вартість за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 01.03.2021 №131. Найбільші зміни стосуються заповнення додатку 1, який замінив додаток 5 - в частині заповнення таблиць з податкових зобов’язань та їх коригування лише по податкових накладних та розрахунках коригування, які не були зареєстровані в ЄРПН. 

Актуальним також залишається питання зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування. З метою уникнення випадків зупинення реєстрації платник податку має право подати до ДПС України Таблицю даних платника податку (далі – ТПП) за встановленою формою згідно з додатком 3 до Постанови КМУ від 21 лютого 2018 року  №117.

         ТПП – це та додаткова інформація, яку надає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування.

ТПП заповнюється та подається тільки в електронному вигляді. Здійснюється це через особистий кабінет платника податку або через програмне забезпечення типу M.E.doc та аналогічного.

А у смт Мангуш Олена Клименко інформувала учасників вебінару про окремі особливості застосування положень Податкового кодексу України з урахуванням змін внесених Законом України від 17 грудня 2020 року № 1115- IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з  операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» (далі – Закон №1115).

Спікер нагадала, що починаючи з 01 березня 2021 року за ставкою ПДВ у розмірі 14 відсотків оподатковуватимуться операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України більшості сільськогосподарської продукції, включеної до відповідної групи кодів УКТ ЗЕД. Застосування ставки ПДВ у розмірі 14 відсотків до операцій з постачання послуг Кодексом не передбачено.

Платникам роз’яснено окремі особливості оподаткування ПДВ (у тому числі нарахування та коригування податкових зобов’язань з ПДВ у бік збільшення або зменшення в залежності від дати першої події). 

 

В ході вебінарів платники отримали змістовні відповіді на запитання та  практичні поради.

Нагадуємо, що відеозапис вебінарів можна переглянути на ютуб-каналі ГУ ДПС у Донецькій області за посиланням: https://www.youtube.com/channel/UCzcW1e1XnPo_Qc6oV6XP3YQ?view_as=subscriber