Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників акцизного податку! Щодо порядку отримання ліцензії

, опубліковано 23 лютого 2021 о 15:19

Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що відповідно до статті 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального» (далі Закон № 481) діяльність з виробництва, роздрібної та оптової торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах та пальним, зберігання пального та зберігання пального (виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки) підлягає ліцензуванню.

Ліцензія видається за заявою суб'єкта господарювання (у тому числі іноземного суб'єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво).

У заяві зазначається вид господарської діяльності, на провадження якого суб'єкт господарювання має намір отримати ліцензію (оптова, роздрібна торгівля алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, оптова, роздрібна торгівля пальним або зберігання пального).

Додатково, у заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), фіскальні номери програмних реєстраторів розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в контролюючих органах.

Для отримання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального разом із заявою додатково подаються завірені заявником копії  документів, які передбачені ст. 15 Закону України № 481.

Також до заяви додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію з відміткою банку про сплату. Плата за ліцензії зараховується до місцевих бюджетів.

Відповідно до ст. 15 Закону № 481 встановлена річна плата за ліцензії на право оптової торгівлі у розмірі:

-                     алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту) – 500000 гривень;

-                     тютюновими виробами - 500000 гривень;

-                     рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, - 780 гривень;

-                     сидром та перрі (без додання спирту) - 780 гривень;

-                     виключно пивом для виробників пива з обсягом виробництва до 3000 гектолітрів на рік - 30000 гривень, обсяг виробництва розраховується з дня внесення плати за ліцензію до дня внесення наступного платежу;

-                     пальним, за наявності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним, - 5000 гривень за кожне таке місце;

-                     пальним, за відсутності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним, - 10000 гривень.

-                      річна плата за ліцензії на право зберігання пального становить – 780 гривень.

Сплата чергового платежу за ліцензії здійснюється у розмірах, встановлених цим Законом, і справляється за кожний наступний щорічний термін дії ліцензій.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю:

- алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі; а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст - 500 гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), кожне місце торгівлі.

- тютюновими виробами на кожне місце торгівлі - 2000 гривень, а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст 250 гривень на кожне місце торгівлі.

- сидром та перрі (без додання спирту) становить - 780 гривень на кожне місце торгівлі незалежно від його територіального розташування, але суб'єкти господарювання (у тому числі іноземні суб'єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) та отримали ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, мають право продавати сидр та перрі (без додання спирту) без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі цими алкогольними напоями.

- рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, становить 780 гривень на кожне місце торгівлі, але суб'єкти господарювання, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами, мають право продавати рідини, що використовуються в електронних сигаретах, без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі такими рідинами;

- пальним становить -  2000 гривень на кожне місце роздрібної торгівлі пальним;

Плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, справляється щоквартально рівними частками і зараховується до місцевих бюджетів згідно з чинним законодавством.

Суб'єкти господарювання (у тому числі іноземні суб'єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) отримують ліцензії на право оптової, роздрібної  торгівлі пальним та зберігання пального на кожне місце оптової чи роздрібної торгівлі пальним, або на кожне місце зберігання пального відповідно, а за відсутності місць оптової торгівлі пальним - одну ліцензію на право оптової торгівлі пальним за місцезнаходженням суб'єкта господарювання.

Ліцензії на право виробництва пального, оптової та роздрібної торгівлі пальним та на право зберігання пального видаються терміном на п'ять років. Відповідно до ст.14 Закону України № 481 сплата за весь термін дії ліцензії не дозволяється.

Перелік документів, необхідних для отримання ліцензії на право роздібної торгівлі пальним та на право зберігання пального визначено статтєю 18 Закону України № 481.

Суб'єкт господарювання має право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії.

Також повідомляємо, що суб'єкти господарювання, які здійснюють роздрібну, оптову торгівлю пальним або зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів, ліцензію на роздрібну або оптову торгівлю пальним або ліцензію на зберігання пального не отримують.

Для отримання ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах та пальним вам необхідно  звернутися з вищезазначеними документами за адресами:

-         вул. Італійська, 59, м. Маріуполь, Донецька обл., 87515,

-         вул. Куїнджі, 93, м. Маріуполь, Донецька обл., 87515.

       Для отримання більш детальної інформації пропонуємо звертатися за телефоном: 0980753533.

Головне управління ДПС у Донецькій області пропонує отримувати інформацію щодо діючих ліцензій на офіційному сайті ДПС України за електронною адресою:

https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/167294.html