Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Електроенергія з повітря, або викриття чергової схеми на Донеччині

, опубліковано 10 лютого 2021 о 10:45

Управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, Головного управління ДПС у Донецькій області встановлено факти нанесення збитків державним підприємствам протягом 2020 року на суму                    88,9 млн гривень.

У зв’язку з демонополізацією ринку електроенергії та утворенням недержавних операторів постачання енергоносіїв до кінцевого споживача було встановлено коло суб’єктів господарювання, які постачали електроенергію на низку державних підприємств. При встановленні джерела виробництва за ланцюгом постачання не було встановлено ні ТЕСів, АЕСів чи ГЕСів, але натомість були встановлені підприємства, які за допомогою усього трьох газогенераторів виробляли електричну енергію, достатню для функціонування великої кількості виробничих підприємств, розташованих по всій території країни.

У ході аналітичного дослідження фахівцями Податкової Донеччини було прораховано та встановлено невідповідність кількості виробленої електроенергії в співставленні до проектної потужності установок, кількість придбаного газу в співставленні до виробленої  електроенергії. Було доведено економічну недоцільність та нерентабельність/збитковість даного виробництва енергії, а також підтверджено неможливість постачання енергії споживачам по всій території держави.

На підставі проведених розрахунків вбачається факт легалізації державних коштів шляхом оформлення операцій з придбання електроенергії у підприємств, які не мають фізичної можливості її виробництва. Сума легалізованих коштів склала майже 88,9 млн гривень.

Дані матеріали долучено до кримінального провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України. Наразі на даний час проводиться досудове розслідування слідчим управлінням ГУ Національної поліції у Донецькій області.

Податкова Донеччини нагадує корисні посилання на офіційні сторінки Державної податкової служби України: Telegram - t.me/tax_gov_ua, Facebook - fb.com/TaxUkraine, YouTube - youtube.com/TaxUkraine.

Крім того, у нас теж є YouTube-канал  https://www.youtube.com/channel/UCzcW1e1XnPo_Qc6oV6XP3YQ.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot та підписуйтесь на офіційні канали податкової служби, щоб не пропустити важливе!

 

Додаткові матеріали