Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги державних службовців! Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані відновлено

, опубліковано 02 лютого 2021 о 16:01

Управління з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Донецькій області повідомляє наступне.

30 грудня 2020 року набув чинності Закон України № 1079-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції».

Закон, зокрема, відновлює обов’язок суб’єктів декларування подавати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані протягом 10 днів з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (113,5 тис. грн у 2021 році).

Попередньо, через Рішення Конституційного Суду України №13-р/2020, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) було змушене припинити прийняття повідомлень про суттєві зміни у майновому стані та відключити відповідну можливість у Реєстрі декларацій.

НАЗК встановлюватиме порушення щодо неподання або несвоєчасного повідомлення про суттєві зміни у майновому стані лише щодо тих змін, які виникли з 30 грудня 2020 року. Про зміни у майновому стані, які виникли до цієї дати, повідомляти не потрібно.

Роз’яснення щодо подання повідомлення про суттєві зміни у майновому стані можливо знайти за посиланням: https://nazk.gov.ua/uk/novyny/hto-maye-podavaty-povidomlennya-pro-suttyevi-zminy-v-majnovomu-stani/?fbclid=IwAR0QmDwbK5QJ7Fd2eeEmIkoJdtUGal_i0ujhJmjVWmdsaC-ka67exQxf8pI

Окремі суб’єкти декларування зобов’язані подавати до НАЗК повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, якщо такі відбулися протягом року. Під суттєвими змінами в майновому стані мається на увазі:

1) отримання доходу,

2) придбання майна,

3) здійснення видатку.

При цьому, сума доходу, майна або видатку має перевищувати 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня року, у якому відбулася суттєва зміна у майновому стані (113,5 тис. грн у 2021 році).

Повідомлення подається протягом 10 календарних днів з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку.

Спосіб подачі повідомлень – винятково в електронній формі та публікуються на сайті реєстру декларацій. Водночас не можна подавати виправлені повідомлення про суттєві зміни у майновому стані.

Нагадуємо, що Законом України від 02.10.2019 № 140-ІХ внесені зміни до статті 52 «Додаткові заходи здійснення фінансового контролю» Закону України “Про запобігання корупції”, а саме.

З 1 січня 2020 року повідомлення про суттєві зміни в майновому стані подають суб’єкти декларування:

  • які займають відповідальне та особливо відповідальне становище;
  • які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.

Інші суб’єкти декларування повідомлення про суттєві зміни в майновому стані не подають.

Також, звертаємо увагу на те, що декларант не подає повідомлення про суттєві зміни в майновому стані в разі, якщо член його сім’ї отримав такий дохід, придбав майно або здійснив такий видаток.

Проте відображення відповідного майна або доходу члена сім’ї у щорічній декларації  суб’єкта декларування є обов’язковим.