Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації_Закону_№ 1072: особливості врегулювання податкового боргу

, опубліковано 13 січня 2021 о 09:03

Головне управління ДПС у Донецькій області доводить до відома платників, що Законом України від 04 грудня 2020 року № 1072 - ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» визначено порядок відстрочення сплати та списання податкового боргу платникам податків, які зазнали втрат внаслідок карантинних обмежень (далі – Закон №1072).

Внесеними змінами передбачено, що податковий борг платників податків – фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6 800 гривень і обліковувався за такими платниками податків станом на 01 грудня 2020 року та залишився непогашеним станом на дату надання відстрочення, може бути відстроченим до 29 грудня 2021 року. Відстрочення здійснюється контролюючим органом за місцем обліку платника податків – фізичної особи за його заявою та надається без нарахування процентів за користування таким відстроченням.

Крім того, в разі погашення у повному обсязі платниками податків протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом № 1072 суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виникли станом на 01 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають відповідно до п. 23 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України (далі - ПКУ) списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.

Зазначене положення не застосовується щодо: великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним п.п. 14.1.24 п. 14.1 ст. 14 ПКУ; осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені ПКУ з процедур банкрутства; осіб, щодо яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу; банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»; осіб, які мають податковий борг з митних платежів; осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Отже, підлягає списанню податковий борг платникам податків у разі, якщо сукупний розмір боргу платника за всіма податками та зборами не перевищує 3 060 гривень відповідно до п. 24 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.