Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Альтернативою апаратними реєстраторам розрахункових операцій є програмні РРО

, опубліковано 28 грудня 2020 о 09:46

Застосування програмних РРО надає суб’єктам господарювання деякі переваги, зокрема:

-  дозволяє зекономити на придбанні традиційних касових апаратів, тому що ДПС України розроблено безкоштовне програмне рішення;

-  програмний РРО забезпечує безпосередньо передачу даних до фіскального серверу контролюючого органу та дозволяє виключити послуги інформаційних еквайрів, якими передаються дані апаратних РРО;

-  за запитом користувача програмний РРО забезпечує автоматичне  створення Z-звіту (періодичного звіту) засобами фіскального серверу безпосередньо засобами програмного РРО або в Електронному кабінеті. Така опція корисна для керівників, тому що надає можливість у будь який період часу  контролювати виторги;

-  програмний РРО встановлюється на будь – який гаджет, що  підключений до мережі INTERNET, та має операційну систему ANDROID або WINDOWS;

-  реєстрація програмного РРО передбачає виключно онлайн реєстрацію через Електронний кабінет.

Реєстрація програмного РРО потребує від суб’єкта господарювання виконати лише п’ять кроків. 

Крок 1. Отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП), наприклад, безкоштовний у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно - довідкового департаменту Державної податкової служби (пункти розташовані у м. Маріуполі та м. Краматорську), або у будь-якого іншого надавача електронних довірчих послуг. Якщо КЕП вже отриманий – переходимо до наступного кроку.

Крок 2. Подати Повідомлення за ф.№20-ОПП та зареєструвати в контролюючому органі об’єкт оподаткування, де буде використовуватись програмний РРО.

Крок 3. Завантажити та встановити на гаджет безкоштовний програмний РРО, який розміщено на веб-сайті ДПС України у банері «Програмні РРО» у розділі «Програмний реєстратор розрахункових операцій» - «Програмний реєстратор розрахункових операцій».

Крок 4. Програмний РРО має бути зареєстрований. Для цього в Електронному кабінеті у розділі «Введення звітності» необхідно обрати «Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій» (код форми J/F1316602), заповнити, перевірити та зберегти її, підписати КЕП та відправити. Підтвердженням реєстрації програмного РРО є отримання квитанції з присвоєним програмному РРО фіскальним номером.

Крок 5. Робота з ПРРО здійснюється з використанням електронних підписів та/або електронних печаток. Для цього в Електронному кабінеті у розділі «Введення звітності» необхідно обрати «Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа» (форма J/F1391801), заповнити, перевірити та зберегти його, підписати КЕП та відправити. Підтвердженням реєстрації програмного РРО є квитанція про отримання документу. Після налаштування програмний РРО готовий до використання!

Детальна інструкція з налаштування ПРРО знаходиться в архівному файлі разом з безкоштовним додатком, що завантажується.

Нагадуємо, що суб’єкти господарювання можуть зареєструвати тестовий програмний РРО, скориставшись ключами тестових платників, розміщених у банері «Програмні РРО». У банері «Програмні РРО» також розташовано відео урок щодо реєстрації програмних РРО.