Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо особливостей розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань

, опубліковано 09 жовтня 2020 о 10:38

Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань (податкового боргу) платників податків здійснюються органами ДПС згідно з положеннями ст. 100 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Згідно з п. 100.2 ст. 100 ПКУ платник податків має право звернутися до контролюючого органу із заявою про розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу.

Відповідно до п. 100.13 ст. 100 ПКУ порядок розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платника податків встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Списанню підлягає безнадійний податковий борг, у тому числі пеня та штрафні санкції, нараховані на такий податковий борг (п. 101.1 ст. 101 ПКУ).

Згідно з п. 101.5 ст. 101 ПКУ контролюючі органи щокварталу здійснюють списання безнадійного податкового боргу. Порядок такого списання встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Однак, відповідно до п.п. 38.2 п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ на період проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення проведення операції Об’єднаних сил (ООС) для платників податків, місцезнаходженням (місцем проживання) яких станом на 14 квітня 2014 року була тимчасово окупована територія та/або територія населених пунктів на лінії зіткнення і які станом на 01 січня 2017 року не змінили своє місцезнаходження (місце проживання) із зазначених територій на іншу територію України, зупиняється застосування, зокрема норм ст.ст. 87 – 101 ПКУ.

При цьому, норми п.п. 38.2 п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не застосовуються:

– з дати реєстрації зміни місця проживання фізичною особою – платником податків і переселення на іншу територію України на постійне місце проживання, місце проживання внутрішньо переміщеної особи та проведення реєстраційної дії щодо зміни місця проживання фізичної особи – підприємця;

– з дати реєстрації зміни місцезнаходження юридичної особи на іншу територію України.