Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації Закону № 466-IX: плата за землю на лінії зіткнення

, опубліковано 10 червня 2020 о 10:08

Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що набув чинності з 23.05.2020 року Закон України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466), яким внесено зміни до порядку оподаткування в частині місцевих податків і зборів.

Так, відповідно до положень Закону № 466 внесено зміни до пп.38.6 та пп.38.7 п. 38 підроз. «Інші перехідні положення» розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України(далі – Кодекс) у період з 14 квітня 2014 року до 29 лютого 2020 року включно:

– об'єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

– не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб.

У зв'язку з цим платники податків - юридичні особи, об'єкти оподаткування яких розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення, починаючи з 1 березня 2020 року самостійно обчислюють суму податку на нерухоме майно та плати за землю і подають контролюючому органу за місцем реєстрації об'єкта оподаткування декларацію, починаючи з 1 березня 2020 року.

Також, відповідно до прийнятих змін з 01.07.2020 платники єдиного податку 1-3 груп та 4 групи при наданні нерухомого майна в оренду не звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно в частині земельного податку.

Відзначаємо, що доповнення внесені до:

– підрозд. 6 розд. ХХ, а саме п.10 - у разі якщо органи місцевого самоврядування населених пунктів на лінії зіткнення не прийняли рішення про встановлення ставок земельного податку на 2020 рік, такий податок до прийняття відповідного рішення сплачується відповідно до норм цього Кодексу із застосуванням ставки у розмірі 0,01 відсотка нормативно грошової оцінки земельної ділянки;

– підрозд. 10 розд. ХХ, а саме п.59 - у разі якщо органи місцевого самоврядування населених пунктів на лінії зіткнення не прийняли рішень про встановлення ставок на об'єкти житлової та/або нежитлової нерухомості на 2020 рік, такий податок до прийняття відповідного рішення сплачується виходячи з норм цього Кодексу із застосуванням їх ставки у розмірі 0,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2020 року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.

Одночасно зазначаємо, в 2020 році не обмежуються граничні терміни щодо прийняття рішень органів місцевого самоврядування населених пунктів на лінії зіткнення про встановлення місцевих податків і зборів, відповідно до п.58 підроз. «Інші перехідні положення» розд. ХХ Кодексу.