Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відсьогодні з вас можуть потребувати підтверджувальні документи при анонімному переказі більше 5 тис грн готівки

, опубліковано 28 квітня 2020 о 10:37

Податкова Донеччини повідомляє, що з 28 квітня 2020 року в Україні діятимуть нові правила боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом. Зміни внесено Законом України від 06.12.2019 року №361- ІХ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», який спрямовано, в першу чергу, на уточнення окремих норм законодавства з цих питань та приведення їх до міжнародних стандартів у сфері протидії відмиванню коштів і боротьби з фінансуванням тероризму у державах ЄС (та тих, що претендують на членство).

Закон також передбачає більш прискіпливий підхід до первинного фінансового моніторингу суб’єктів фінансових операцій та перехід до кейсового звітування про підозрілі операції (діяльність) клієнтів.

В той же час для більшості банківських клієнтів ці зміни не ускладнять життя, а скоріше спростять, адже всі клієнти банків уже є ідентифікованими, вже одного разу були у відділенні, заповнювали анкету та надавали ксерокопії своїх документів, тому їх ідентифікацію проведено. Так, якщо для бізнесу раніше був визначений «поріг» фінансових операцій у 150 тис. грн для обов’язкового фінансового моніторингу, то новим законом передбачено збільшення такої суми до 400 тис гривень з одночасним зменшенням кількості ознак таких фінансових операцій (з 17 до 4).

Але для анонімних переказів готівки більше 5 тис. грн в касах банків та поштових відділень відтепер потрібно буде ідентифікувати свою особу, а в банківських терміналах особу необхідно підтвердити за допомогою карти, таким чином, треба мати рахунок. На практиці це означає, що анонімно неможливо буде, наприклад, поповнити якусь карту, а також зробити грошовий переказ на суму більше 5 тис. гривень. Таким чином, несумлінним працедавцям, які раніше розраховувалися зі своїми працівниками «по чорному», саме час вийти з тіні та працювати у правовому полі.     

Податкова Донеччини також нагадує, що поінформувати про подібні, або інші порушення трудового законодавства, ви можете за допомогою мобільного додатку «Legal ZrPlat». Цей додаток можна завантажити на телефон засобами Play Market(https://play.google.com/store/apps/details?id=com.solidpack.legalzrplat) або App Store (https://apps.apple.com/us/app/legal-zrplat/id1490703512?ls=1).