Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Донеччина: встановлено більше 4 мільярдів гривень збитків за викритими схемами «відмивання»

, опубліковано 21 квітня 2020 о 10:11

Податковою Донеччини з метою упередження використання коштів з бюджету поза правовим полем продовжують вживатися заходи щодо виявлення, аналізу та організації проведення перевірок осіб, які здійснюють фінансові операції, що можуть бути пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Протягом трьох місяців 2020 року співробітниками управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, Головного управління ДПС у Донецькій області підготовлено та передано до правоохоронних органів для прийняття рішення згідно з Кримінальним кодексом України 32 матеріали з ознаками кримінальних правопорушень, з них 8 було виявлено у сфері контролю за державними закупівлями. Сума виявлених легалізованих доходів склала 36 млн грн, а загальна сума встановлених збитків – 4 млрд 50 млн гривень.

В результаті розгляду даних матеріалів, що були спрямовані до правоохоронних органів, 10 матеріалів приєднано до кримінальних проваджень та 1 кримінальне правопорушення обліковано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

Нагадуємо, що відповідно до статті 4 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» до легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, належать будь-які дії, пов’язані із вчиненням фінансової операції чи правочину з активами, одержаними внаслідок вчинення злочину, а також вчиненням дій, спрямованих на приховання чи маскування незаконного походження таких активів чи володіння ними, прав на такі активи, джерел їх походження, місцезнаходження, переміщення, зміну їх форми (перетворення), а так само набуттям, володінням або використанням активів, одержаних внаслідок вчинення злочину.

Відповідальність за легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, передбачена статтею 209 Кримінального кодексу України.