Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про переваги задекларованої праці

, опубліковано 11 лютого 2020 о 11:43

Питання дотримання законодавства щодо виплати заробітної плати, легалізації трудових відносин та зайнятості населення було і залишається одним із основних напрямків діяльності Податкової Донеччини.

На жаль, в сьогоденні виплата заробітної плати в «конверті» та нелегальна робота стали однією із складових тіньової економіки. Інколи підприємства та приватні підприємці просто ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують робітників працювати за невелику зарплатню, або зовсім не декларують оплату праці, що призводить до скорочення надходжень в бюджет, перешкоджає проведенню соціальних реформ та негативно впливає на добробут кожного мешканця нашого регіону.

В свою чергу, і деякі працівники не бачать проблем в отриманні «тіньової» заробітної плати. Хотілося б нагадати таким особам, що офіційно вони вважаються непрацюючими, тож, ні оплачуваної відпустки, ні лікарняного і допомоги у разі отримання травми на виробництві, ні страхового стажу, а, отже, і пенсії, вони не отримають. Наймаючись на роботу, громадянам слід пам’ятати, що заробітна плата, яка виплачується у «конвертах» – це тимчасове благо, яке має негативні наслідки, перш за все, для самого працівника.

Шановні наймані працівники! При влаштуванні на роботу поцікавтесь не тільки розміром зарплатні, а й тим, як саме такі кошти будуть виплачуватись і чи здійснюватимуться відповідні відрахування. Вимагайте від своїх роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та виплату заробітної плати відповідно до діючого законодавства – прозоро і чесно, не погоджуйтесь на часткову зайнятість та виплати в «конверті», а про факти виплати заробітної плати в  «конвертах» повідомляйте органи виконавчої влади, правоохоронні органи за телефонами «гарячої телефонної лінії», які є у кожному контролюючому органі. Пам’ятайте, що кожна гривня податку із заробітної плати, що надійде до бюджету, прямо вплине на забезпечення соціального захисту та якість вашого життя.

Звертаємо увагу і самих роботодавців - відповідально ставлячись до трудового законодавства та оформляючи належним чином трудові відносини зі своїми працівниками, ви не наражаєтеся на чималі штрафи. Варто не забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків є грубим порушенням Законів України та передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність.

Слід пам’ятати, що офіційне працевлаштування є гарантією соціального захисту працівника та налагодженої роботи усіх учасників трудового процесу. В свою чергу, для роботодавця – це і позитивний імідж, і репутація надійного партнера, що є запорукою процвітання бізнесу.

Тож, зваживши всі «за» і «проти», зробіть правильний вибір!