Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Донеччини взяли участь у першому виїзному засіданні Комітету ВРУ з питань прав людини, деокупації та реінтеграції

, опубліковано 23 жовтня 2019 о 16:33

Сьогодні, 23 жовтня 2019 року у Краматорську відбулося розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин з питань моніторингу дотримання прав громадян України, які проживають в районі проведення Операції об’єднаних сил та на тимчасово окупованих територіях у Донецькій, Луганській областях з метою визначення першочергових законодавчих ініціатив у зазначеній сфері.

На засіданні були присутні 11 членів Комітету, народні депутати, представники міністерств, силових структур, голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко, представники органів державної влади, серед яких - в.о. начальника ГУ ДПС у Донецькій області Ірина Долозіна, а також представники міжнародних організацій, правозахисних громадських організацій.

Відкриваючи засідання Голова Комітету Дмитро Лубінець зазначив: «Наше засідання - значна і відповідальна подія в роботі комітету, яка як ми очікуємо стане відправною точкою у формуванні законодавчої бази у сфері деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій та здійсненні контролю за її впровадженням».

 

У ході засідання, обговорювалися також соціально-економічні та гуманітарні проблеми людей, які живуть в «сірій» зоні». Це - і послаблення правового режиму лінії розмежування, лібералізація порядку переміщення через неї товарів, збільшення кількості та пропускної можливості КПВВ, надання податкових та комунальних пільг населенню, яке проживає в районах вздовж лінії розмежування, забезпечення доступу до медичних, соціальних послуг на контрольованій території мешканцям тимчасово окупованих територій, удосконалення процедури отримання документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України та багато іншого.

Проведення АТО, а згодом і ООС, на території Донецької області безумовно накладає свій відбиток на відносини і в сфері оподаткування. Втрати господарських зв’язків та ринків збуту, припинення або скорочення господарської діяльності (обсяги промислового виробництва в 2018 році порівняно з 2013 роком скоротились у 2,4 рази), примусове захоплення українських підприємств на окупованій території (так званої націоналізації зазнали 54 бюджетоформуючих підприємства) – це далеко не повний перелік всіх факторів, які негативним чином вплинули на платників, та як наслідок – на надходження до бюджетів всіх рівнів.

Є й інші проблеми, які ГУ ДПС у Донецькій області спільно з платниками намагається вирішити і, головне, вирішує. Додержання прав платників податків, зокрема і тих, що провадять діяльність в умовах проведення ООС, є і залишатиметься одним з найголовніших завдань державної податкової служби області.

Податкова Донеччини, зі свого боку, завжди відкрита для діалогу і готова брати активну участь в усіх проектах і заходах, спрямованих на розв’язання актуальних проблем в нашому регіоні.

Присутні напрацювали низку пропозицій для законотворців та висловили сподівання, що такі заходи допоможуть ухвалювати правильні та ефективні рішення, а головне – допоможуть сформувати системну та дієву державну політику щодо Донецького регіону. Всі були згодні, що необхідно рухатись єдиним курсом до мети й мати перед собою дорожню карту дій, яка допоможе відновити суверенітет України над усіма нашими територіями.