Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Трансфертне ціноутворення – Міністерство фінансів роз’яснює

опубліковано 10 вересня 2019 о 11:27

Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що наказом Міністерства фінансів України від 16 серпня 2019 року № 345 затверджено нову узагальнюючу податкову консультацію щодо деяких питань застосування правил трансфертного ціноутворення представництвами нерезидентів.

У консультації роз’яснюються два питання. Перше стосується необхідності звітування про контрольовані операції представництва нерезидента, що провадить винятково допоміжну та підготовчу діяльність.

Наказом визначено, якщо представництво нерезидента не відповідає ознакам постійного і виконує для нерезидента лише підготовчі або допоміжні роботи, такі операції не є контрольованими з метою застосування статті 39 Податкового кодексу України (далі – Кодекс). Тому представництву не потрібно подавати щодо них звіт про контрольовані операції.

Друге питання стосується врахування при визначенні вартісного критерія обсягу господарських операцій для цілей застосування трансфертного ціноутворення суми коштів, які нерезидент надав для утримання постійного представництва (зарплата працівникам тощо), сплати податків і зборів, оплати на користь резидентів за надані послуги для нерезидента.

Консультацією визначено, оскільки кошти, отримані від нерезидента для утримання постійного представництва або призначені для перерахування ним на користь резидентів за надані послуги (виконані роботи) для нерезидента, є господарськими операціями для цілей трансфертного ціноутворення, то вони відповідно до п.п. 39.2.1.7 п.п.39.2.1 п.39.2 статті 39 Кодексу в повному обсязі враховуються при визначенні вартісного критерію обсягу господарських операцій для цілей застосування трансфертного ціноутворення.