Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Покровській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 22 квітня 2024 о 13:16

У зв’язку із збільшенням звернень платників податків щодо роз’яснення алгоритму отримання довідки-підтвердження статусу податкового резидента України, у Покровській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку на тему: «Порядок підтвердження статусу податкового резидента України. Зміни в законодавстві» за участю головного державного інспектора сектору з надання адміністративних та інших послуг Покровської ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області Наталії Артюхової.

Наталія Артюхова зазначила, що доходи, отримані фізичною особою-резидентом України з джерел походження за межами України, включаються до складу загального річного оподаткованого доходу, крім доходів, що не підлягають оподаткуванню в Україні відповідно до положень Податкового кодексу (далі ПК) чи міжнародного договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України (пп.3.13.13 п.13.13 ст.13 ПК).

Для уникнення подвійного оподаткування  фізична особа має право звернутися до податкових органів для отримання довідки - підтвердження статусу податкового резидента України (далі-Довідка). Надання Довідки здійснюється безоплатно на підставі заяви платника податків за формою, затвердженою у додатку до Порядку підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 19 серпня 2022 року №248, із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства фінансів №331 від 14.10.2022 та №10 від 06.01.2023.

Під час телефонного зв’язку інспекторка розповіла, які необхідно надати  документи для підтвердження центру життєвих інтересів в Україні; як надати заяву. Крім того роз’яснила, що тепер заяву можна подати не лише до контролюючих органів за місцем обліку, а і до будь-якого контролюючого органу, якщо  фізичні особи тимчасово перебувають за межами місця проживання або не мають постійного місця проживання. Додатково звернула увагу, що в заяві необхідно вказувати  прізвище, ім’я та по батькові (за наявністю) українською та англійською мовами. 

Фахівець відповіла на всі питання, поставлені в ході розмови.