Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Дружківській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія" щодо проведення кампанії декларування громадян доходів, отриманих у 2023 році

, опубліковано 12 квітня 2024 о 14:43

Дружківська державна податкова інспекція ГУ ДПС у Донецькій області провела сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань «Декларування доходів громадян у 2024 році». На питання, що надійшли під час «гарячої лінії», відповідала головний державний інспектор Вікторія Глушко.

Пропонуємо вашій увазі питання та відповіді на них.

 

Як обчислюється доход фізичної особи від надання в оренду будинку?

Під час нарахування доходу фізичною особою від надання нею в оренду об'єктів нерухомості необхідно враховувати розмір орендної плати, зазначений в договорі оренди. Мінімальна сума орендного платежу визначається за Методикою визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затвердженою постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1253 «Про затвердження Методики визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб», виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом самоврядування села, селища, місця, на території яких вона розташована.

Граничний термін подання декларацій про майновий стан і доходи за минулий рік – 1 травня 2024 року. Подати декларацію платникам необхідно до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації.

 

Які пільги з ПДФО і військового збору мають ФО – волонтери?

Не оподатковують податком на доходи фізичних осіб і військовим збором такі доходи фізичних осіб – волонтерів:

- кошти або вартість майна (послуг), що надаються фізичній особі – волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, в частині витрат неприбуткової організації, що залучає до своєї діяльності волонтерів, на проведення медичного огляду та вакцинації волонтера, інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов’язаних з наданням волонтерської допомоги такою особою відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність»;

- відшкодування неприбутковою організацією особі – волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, документально підтверджених витрат, пов’язаних з наданням волонтерської допомоги, у розмірі та відповідно до переліку, що передбачені ст. 11 Закону. України «Про волонтерську діяльність».

 

Чи мають право на отримання податкової знижки з орендної плати за договором оренди житла внутрішньо переміщені особи?

Громадяни, які мають статус внутрішньо переміщених осіб мають право на отримання податкової знижки з орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку) фактично сплачених платником податку.

Податкова знижка на суму коштів, сплачених у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), надається виключно за умови, що платник та/або члени його сім’ї першого ступеня споріднення:

не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Розмір такої знижки не може перевищувати, у розрахунку на календарний рік, 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року або 201 тис. гривень.

 

Як звітувати ФОП, якого призвали на військову службу під час мобілізації?

ФОПи (фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність), які мали або не мали найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, визначеного Законом України від 21.10.1993 №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зі змінами та доповненнями, на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб відповідно до розд. IV ПКУ.

Підставою для такого звільнення є заява ФОПа та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які подаються до податкового органу за місцем податкової реєстрації самозайнятої особи протягом 10 днів після її демобілізації.

 

Чи можливо відшкодувати витрати на лікування за наслідками 2023 року

До переліку витрат, дозволених до включення до податкової знижки, включають суму коштів, сплачених платником:

  • на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника або члена його сім’ї першого ступеня споріднення та/або особи, над якою встановили опіку чи піклування, або яку влаштували до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника призначили відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір’ю, батьком-вихователем, матір’ю-вихователькою, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань, виробів медичного призначення для індивідуального користування осіб з інвалідністю);
  • визнаним в установленому порядку особою з інвалідністю, на користь протезно-ортопедичних підприємств, реабілітаційних закладів для компенсації вартості платних послуг з реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, наданих такому платнику або його дитині з інвалідністю у розмірах, що не перекривають виплати з фондів загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування.

Окрім:

  • косметичного лікування або косметичної хірургії, включаючи косметичне протезування, не пов’язаних з медичними показаннями, водолікування та геліотерапії, не пов’язаних з лікуванням хронічних захворювань;
  • протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, порцеляни та гальванопластики;
  • абортів (крім абортів, які проводять за медичними показаннями або коли вагітність стала наслідком зґвалтування);
  • операцій із зміни статі;
  • лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких є побутове зараження або зґвалтування);
  • лікування тютюнової чи алкогольної залежності;
  • придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, оплати вартості медичних послуг, які не включили до переліку життєво необхідних, затвердженого КМУ.

 

 

Податкова знижка за оренду житла внутрішньо переміщеними особами.

Відповідно до Податкового кодексу України, завдяки податковій знижці можливо повернути частину грошей, сплачених за оренду житла внутрішньо переміщеними особами. Таким чином, внутрішньо переміщена особа має право на відшкодування суми коштів у вигляді плати за договором оренди житла (квартири, будинку), який повинен бути оформлений відповідно до вимог чинного законодавства та фактично сплачений платником податку.

Варто також зазначити, що розмір такої знижки не може перевищувати, у розрахунку на календарний рік, 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року або 201 тис. гривень.

Отримати знижку може внутрішньо переміщена особа, якщо вона та/або члени її сім’ї першого ступеня споріднення не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України; не отримують бюджетних виплат для покриття витрат на проживання; мають договір оренди та мають підтвердження сплати за оренду житла; офіційно працювали у 2023 році.

Тобто, ті, внутрішньо переміщені особи, які отримують адресну допомогу, працюють неофіційно або є фізичними особами - підприємцями, проживають без договору оренди фактично не можуть претендувати на отримання податкової знижки.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається до податкового органу протягом всього 2024 року (включно 31 грудня 2024 року).

Для отримання податкової знижки у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку) разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи необхідно подати до податкових органів: копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; копію договору оренди житла; копії платіжних та розрахункових документів, що підтверджують факт сплати (крім електронних розрахункових документів); заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства.

Додатковими документами, які підтверджують відсутність умов, що не дають права на отримання податкової знижки може бути Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, інформація від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення міських райдержадміністрацій щодо адресної допомоги для покриття витрат на проживання.

Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок зазначений в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження податкової декларації.