Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги волонтерів! Щодо декларування доходів у 2024 році

, опубліковано 19 квітня 2024 о 14:02

Слов’янська державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Донецькій області повідомляє, що волонтерам – благодійникам, які зареєстровані у реєстрі волонтерів та отримують благодійні внески від фізичних осіб – резидентів чи нерезидентів, необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) до 01 травня 2024 року. У декларації відображаються усі кошти, які надійшли на рахунок упродовж звітного періоду.

Відповідно до підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), оподаткуванню не підлягають суми коштів, які надійшли на рахунок благодійника і в подальшому були виплачені у вигляді благодійної допомоги на користь учасників бойових дій – військовослужбовців, працівників силових структур, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України тощо, які задіяні у відсічі російської агресії, або на благо членів сімей учасників бойових дій.

Не підлягають також оподаткуванню кошти, які було використано на користь фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, в яких проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах.

Поряд з цим, благодійникам слід забезпечити документальне підтвердження витрат.

Отримані благодійні внески, а також інші доходи, які не включаються до розрахунку загального річного доходу відповідно до статті 165 Кодексу, відображаються у рядку 11.3 розділу III «Доходи, які не включаються до загального річного оподаткованого доходу» Декларації.

Подання податкової звітності не займе багато часу, проте є підтвердженням офіційної та прозорої діяльності.

Звертаємо увагу, що платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі Декларації:

  • особисто або уповноваженою на це особою;
  • надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (таке відправлення платник податку зобов’язаний здійснити не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації);
  • засобами електронного зв’язку через Електронний кабінет платника податків (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи» (не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк). Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.

У випадку виникнення питань щодо декларування доходів, отриманих упродовж 2023 року, платники податків можуть звертатися до фахівців ЦОП Слов’янської ДПІ за адресою: м. Слов’янськ, площа Соборна, 3, а також за телефоном: 095-501-33-54.

Крім того, платники податків мають можливість звернутись до Контакт-центру ДПС (0800501007) щоб здійснити попередній запис до ЦОП, та визначити зручні дату і час візиту.