Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Реєстрація та переваги застосування ПРРО, а також відповідальність за не проведення належних готівкових розрахунків та не видачу чеків на «гарячій лінії» в Олександрівській ДПІ

, опубліковано 22 грудня 2023 о 14:33

Днями Олександрівською ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області для представників бізнесу було проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» темою якого було реєстрація та переваги використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі-ПРРО)   суб’єктами господарювання, а також відповідальність за не проведення належних готівкових розрахунків та не видачу чеків. 

З платниками спілкувалася старший державний інспектор ДПІ Людмила Гойдик.

Зокрема, під час проведення сеансу розглянуто такі питання:

Де скачати безкоштовний програмний       РРО?

ДПС України пропонує бізнесу безоплатне програмне рішення (ПРРО), що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web.

Завантажити та встановити безкоштовне програмне забезпечення ПРРО від ДПС можна на вебпорталі ДПС за покликанням: https://tax.gov.ua/baneryi - rro/.

Керівництва користувачів безкоштовного програмного рішення ДПС для версій WEB, Android, iOS та Windows розміщені за покликанням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro. Крім того, на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/diyalnist-/podatkoviy-audit/zastosuvannya-rro-prro розміщуються презентаційні, роз’яснювальні та інші матеріали щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Яке обладнання може використовуватися при застосуванні ПРРО?

Програмний РРО можна встановити на смартфон, планшет, комп’ютер чи будь-який інший гаджет, який має операційну систему та підключення до Інтернет.

Як можна отримати е-чек через ПРРО?

  В електронній формі, на email або в месенджер;

  та/або в паперовій формі;

  відображенням QR-коду на дисплеї гаджету, де встановлений ПРРО, даний код дозволяє зчитати е-чек.

  Як підтверджується факт передачі даних від ПРРО до фіскального сервера?

  З фіскального сервера надходять відповідні квитанції щодо отримання реєстраційної заяви, повідомлень про виявлення несправності ПРРО, відкриття зміни;

  розрахунковому документу та фіскальному звіту присвоюються фіскальні номера сервером ДПС.

Які штрафні санкції застосовуються за порушення використання або невикористання РРО?

До суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, та пов’язані із здійсненням розрахунків за товари(послуги) без застосування РРО/ПРРО, та/або невидачу відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункової операції , застосовуються фінансова відповідальність у розмірі:

  •  100 відсотків вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше (з 01.10.23 – 25 відсотків (крім ризикових груп товарів));
  •  150 відсотків вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення (з 01.10.23 – 50 відсотків (крім ризикових груп товарів)).

Чи потрібно вести КОРО при використанні ПРРО?

Використання книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) передбачено лише для класичних РРО, на період відсутності електроенергії або виходу касового апарату з ладу. У випадку використання ПРРО, на період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером ДПС, проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн. На період виходу з ладу програмного РРО проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей. Тому КОРО не використовується для ПРРО.

Чи можна переміщувати ПРРО поза межі господарської одиниці, на яку його зареєстровано?

При реєстрації ПРРО заявником вказується тип ПРРО (стаціонарний, пересувний, ПТКС).  

Якщо суб’єкт господарювання має намір використовувати ПРРО в стаціонарному магазині та для пересувної торгівлі, то необхідно реєструвати два окремих ПРРО для різних цілей застосування.

Під час гарячої лінії платники отримали вичерпні відповіді на всі питання.